Nemcsak az antibiotikumok szedésének, hanem a külföldi nyaralásoknak is vannak aranyszabályai. Ezeket főként akkor érdemes betartani, ha az úti célunkra a miénktől eltérő higiénés kultúra és feltételek jellemzőek. Ilyenkor ugyanis olyan mikroorganizmusok juthatnak az emésztőrendszerbe, amelyek képesek arra, hogy a bélflóránk egyensúlyát felborítsák. Ez kellemetlen hasi panaszokhoz vezethet, s így tönkreteheti a legjobbnak ígérkező nyaralást is.
A bélflóra-károsodást okozó mikroorganizmusok nem megfelelően előkészített étel vagy ital útján jutnak a szervezetbe. A legveszélyesebbek a nyers vagy félig sült húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, saláták, nem hámozott gyümölcsök, nem pasztőrözött tejtermékek és a csapvíz.
Néhány egyszerű és alapvető szabály betartásával elkerülhetjük azt, hogy a kellemesre tervezett utazás rémálommá váljon!
- Mindenekelőtt tartsuk be az általános higiénés rendet! Minden étkezés előtt alaposan mossunk kezet!
- Kizárólag jól átsült, átfőtt ételeket együnk! Forró égövi tájon ne vegyünk ételt utcai árusoktól, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megfelelőek a higiéniai feltételek, vagy nem hűtik kellőképpen az ételt. Ilyenkor kerüljük a hidegtálak, tojásos, majonézes ételek fogyasztását is!
- A zöldségeket és a gyümölcsöket csak alapos mosás után és hámozva fogyasszuk!
- Biztonsággal fogyaszthatóak a palackozott, illetve a felforralt italok. Ajánlott a fogmosáshoz is palackozott vizet használni.
- Tartsuk szem előtt az angol közmondást: “Boil it, cook it, peel it or forget it!”, azaz “Forrald fel, főzd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!”
A külföldön összeszedett hasmenés kiváltó oka nagyon sokféle mikroorganizmus (vírus, baktérium, élősködő) lehet. Az enyhe lefolyású hasmenéseket leggyakrabban vírusok és baktériumok okozzák, míg a hosszabb, súlyosabb esetek többnyire élősködőkhöz, illetve bizonyos baktériumfajtákhoz köthetők.
A bélflóra-károsodás tünetei általában már az utazás alatt jelentkeznek, de az is előfordul, hogy a hazatérés után kezdődnek. Olyan panaszok léphetnek fel, mint a hányinger, hányás, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés, láz, gyengeség, fáradékonyság. Általában egy héten belül, kezelés nélkül is gyógyul, az esetek kisebb hányadában azonban ennél tovább, akár 4-5 hétig is elhúzódik. A hasmenéssel járó betegségek kezelésekor a legfontosabb, hogy megelőzzük a kiszáradást, ezért gyorsan pótolnunk kell az elveszített vizet, sót, cukrot. Súlyos esetekben és az adott kórokozótól függően antibiotikummal történő kezelés is indokolt lehet. Ezért a néhány nap alatt nem szűnő panaszok vagy magas láz, véres széklet esetén forduljunk orvoshoz!
A bélflóra-károsodás helyreállításában természetes segítséget nyújtanak a probiotikumok. Ezek a jótékony baktériumok benépesítik az emésztőcsatornánkat, így a kórokozók kisebb eséllyel tudnak ott megtelepedni és a bélflóra egyensúlyát felborítani. Ha nem voltunk kellően elővigyázatosak, és nem sikerült elkerülnünk a fertőzést, akkor hasznosak a probiotikumok, hiszen nagyban előmozdítják a bélflóra regenerálódását. Külföldi utazás előtt érdemes tehát a bőröndünkbe probiotikus gyógykészítményeket is csomagolni!
Egzotikus nyaralások alkalmával sokan alkoholtartalmú italokkal próbálják elkerülni a hasmenéssel járó fertőzést, mert úgy gondolják, hogy így fertőtlenítik az emésztőcsatornát. Valójában azonban arról van szó, hogy az alkohol fokozza a gyomorsav-termelést, ami a szervezet legjobb fegyvere a betolakodók ellen.
Az egyértelműen bizonyított, hogy a savkötők és a gyomorsavtermelést gátló készítmények szedése fokozza az utazók hasi panaszainak előfordulását. Azt azonban még nem bizonyították be – minden ellenkező egyéni tapasztalat vagy hiedelem ellenére sem –, hogy az alkohol fogyasztása valóban csökkentené a fertőzések előfordulásának esélyét.
Sőt a legújabb szakmai felmérések szerint a napi 5 alkoholos italnál többet fogyasztók között gyakrabban jelentkezett a hasmenés, mint azoknál, akik ennél kevesebb alkoholt fogyasztottak! Az italozást sem érdemes tehát túlzásba vinni nyaraláskor, a prevencióra hivatkozva.