A grillezés alapszabálya:
A faszenet begyújtjuk és hagyjuk közepesen leégni, inkább csak izzon. A faszenet a grill egyik oldalára húzzuk, itt fogunk pirítani, a másik oldalon pedig pároljuk, pihentetjük a húst. A legideálisabbak éppen ezért a fedeles grillek.
Első fázis: körbepirítás
Második fázis: pihentetés
Harmadik fázis: ismét kis sütés
Negyedik fázis: tálalás!
Cukkinis csirkenyárs citrommal, fokhagymával
Hozzávalók:
• 60 dkg csirkemellfilé
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 citrom leve
• 2 ek mustár
• 1 dl olívaolaj
• só
• frissen őrölt bors
• 2 salátacukkini
• fanyársak
A fokhagymákat megpucoljuk, lereszeljük, majd összekeverjük a citrom reszelt héjával és facsart levével. Hozzáadjuk a mustárt, majd apránként, folyamatos kevergetés közben az olajat. A csirkemellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd kockákra vágjuk. A húskockákat sózzuk, borsozzuk, majd a pácba tesszük minimum 1 órára. A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk és zöldséghámozóval hosszában csíkokat szelünk belőle, amiket feltekerünk. A fapálcákat vízbe áztatjuk.
Összeállítás: a pálcikákra 2 kocka csirkemellet húzunk, majd egy összetekert cukkini jön, aztán ismét csirkemell és cukkini. Grillen 10-15 perc alatt körbesütjük.
Paprikás csirkenyársak cseresznyés rukkolasalátával
Hozzávalók:
• 60 dkg csirkemellfilé
• 1 gerezd fokhagyma reszelve
• 2 ek mustár
• 1 ek méz
• 1 ek ajvár (vagy más édes paprikakrém)
• 1,5 dl olívaolaj
• só
• frissen őrölt bors
• 2 tv/kápia paprika
• 10 dkg rukkola
• 15 dkg cseresznye
• olívaolaj
• balzsamecet
• fanyársak
A fanyársakat vízbe áztatjuk. Az ajvárt, a reszelt fokhagymát, a mustárt, a mézet az olívaolajjal eldolgozzuk. A csirkemellet megmossuk, papírtörlővel tisztára töröljük, majd felkockázzuk, sózzuk-borsozzuk és a marináddal összekeverjük, hogy jól bevonja. A paprikát felkockázzuk, majd a nyársakat kiszedjük a vízből és feltűzködjük rá a paprikát és a csirkekockákat felváltva. Grillen megsütjük.
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és félbeszedjük, a rukkolával összekeverjük. Olajjal és balzsamecettel meglocsoljuk, a nyársakkal kínáljuk.
Grillezett avokádó fetával és lime-mal
Hozzávalók:
• személyenként 1 avokádó
• 5 dkg feta
• 1 lime reszelt héja és leve
• frissen őrölt bors
• 1 ek olívaolaj
Az avokádót hosszában félbevágjuk, magját kiszedjük, a lime levével meglocsoljuk, majd kevés olívaolajjal megkenjük. Alacsony erősségű láng felett megsütjük. A fetát villával elkeverjük a lime reszelt héjával és kevés lime-lével, ezzel töltjük meg a grillezett avokádókat. Kenyérre kenve is isteni a grillezett füstös avokádóhús és a feta-lime társítás.