Nyaralj biztonságban!

Féktelen nyaralásunk emlékei – nem kívánt nemi betegségek

Egy thaiföldi pikáns nyaralás kínos emlékei sokáig elkísérhetik az utazót, ha megfelelő védelem és előkészületek nélkül vág bele a kalandba. De erotikus élményekért nem kell távoli országokba utazni, és az egzotikus nemi betegségek is könnyen beszerezhetők már egy túlhevült belföldi vakáción is. Nem árt az óvatosság és előrelátás, mielőtt elmerülsz a nyári kalandozásokban!
Féktelen nyaralásunk emlékei – nem kíván nemi betegségek

A szexturizmust sokan még ma is a férfiak privilégiumának tartják, amin bizonyára jót mosolyognak azok a tapasztalt brazil, indonéz, jamaicai, kenyai és thaiföldi fiatalemberek, akiknek karjaiba egyenesen Európából érkeznek a tehetősebb alkalmi barátnők.

A jó szexért a nők is útra kelnek

Ma már a nők sem maradnak le, ha vágyaik beteljesítéséről van szó, és egyre nagyobb tömegekben indulnak kifejezetten erotikus élményszerző körutakra külföldre. A szexturizmus virágzik hazánkban is, amely küldő és fogadó ország egyszerre, de a bruttó nemzeti össztermék gyarapodásához szép summával járulnak hozzá a kéjmunkások a szomszédos országokban és a kontinens távolabbi részeiben egyaránt. A mámoros randevúkon szerzett kölcsönös öröm mellé azonban gyakran kapnak a kuncsaftok kéretlen ajándékot is, a nem éppen tüsszentés útján terjedő szifilisztől a hepatitiszen és HPV-n keresztül a csupán kínos, de gyógyítható gombás fertőzésekig és a végzetes HIV-ig. Az olyan dallamos nevű betegségek sem tartogatnak sok örömet gazdáiknak mint a gonorrhoea, chlamydia és trichomonas, ezért ha úgy döntesz, hogy ezen a nyáron önfeledten szeretnél barangolni a szerelem zegzugos ösvényein, feltétlenül tájékozódj még időben, hogy felismerd és kikerüld az azon rejtőző és fertőző csapdákat.

Európa nyári slágere – a chlamydia

Az öreg kontinensen az egyik legelterjedtebb nemi betegsége a chilamydia, amely a húgyutak működésében okoz fájdalmas zavarokat, de emellett számtalan egyéb tünete és szövődménye van. A statisztika szerint minden harmadik 23 év alatti, szexuálisan aktív európai fiatal átesett már kisebb-nagyobb mértékben ilyen jellegű fertőzésen. A fő probléma vele az, hogy bár gyógyítható, de ha nem kezelik, meddőséget, terméketlenséget okozhat, szövődményeként felléphet kismedencei fájdalom, méhen kívüli terhesség, ízületi gyulladás, az újszülöttek pedig anyjuktól elkapva kötőhártya-gyulladásba, tüdőgyulladásba is eshetnek. Súlyos esetben akár vakságot is előidézhet. Sokszor tünetmentes, de épp ez a lefolyás vezet végül a súlyosabb szövődményekhez. Legjobban monogámiával és óvszerrel védhető ki. Legkönnyebben közösülés, orális szex és szexuális segédeszközök közös használata útján terjed, ezért érdemes megfontoltan kihasználni az alkalmakat a kínálkozó röpke örömszerzésekre és játékos együttlétekre idegenekkel például egy vidám ifjúsági fesztiválon.

HPV – a csendes társ

Ezt a vírust is nagyon nehéz kikerülni, ha gyakran váltogatja valaki a partnereit. Az egyik leggyakoribb fertőző nemi betegséget észrevétlenül adják át egymásnak a szeretők, majd otthon a házastársak, és csak hosszú idő után mutatkoznak annak jelei, hogy valami nincs rendben náluk. Több fajtája ismert, gyakran hozzák ezeket összefüggésbe a méhszáj- és méhnyakrákkal, de valójában nem mindegyik hoz létre ilyen veszélyes daganatot. Hogy ki melyik típust szerzi be, nem igazán lehet megválogatni, ezért okosabb valamennyitől távol tartania magát az embernek például védőoltással. Ez azért is ajánlott, mert nemcsak közösülés, de egy ártatlanabbnak tűnő orális aktus során is fertőz.

Hepatitisz – bárhol kapható

A magyarul fertőző májgyulladásnak is nevezett betegség a mediterrán országok lakói körében a legelterjedtebb. Talán a sok napsütés vérpezsdítő hatásának tudható be, hogy ezen a vidékeken magasabb a nemi betegségek aránya, és egy dél-európai kalandtúrán nagyobb eséllyel fertőződhetsz meg egy latin amorózó jóvoltából, mint egy visszafogott svéd szerető karjaiban. A hepatitisz A változata nem nemi úton terjed, hanem ételekkel és italokkal, rossz higiéniai körülmények között, a B típust viszont vérrel és (szerelmi) testnedvekkel együtt adják át egymásnak a zabolátlan szeretők. Ráadásul ez a változat tízszer jobban fertőz. Oltással igen nagy hatékonysággal lehet ellene védekezni – évente három injekcióval már védetté is válunk. Enélkül viszont nem árt óvatosnak lenni nemcsak a szerelemben, de egy merész piercing vagy tetoválás vállalásakor is, de még a manikűrösnél is elkaphatod, miközben csinosíttatod magad az esti, tengerparti randevúra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top