Nyaralj biztonságban!

Utazó családi patika – kötelező elsősegélycsomag

Egy nyaralásnak számos kelléke van, köztük olyan is, amit akár otthon is hagyhatnánk anélkül, hogy a pihenés minősége csorbát szenvedne. Van, aki mégis tengernyi kofferral kel útra, hogy semmit ne kelljen nélkülöznie, mások pedig megelégszenek egy hátizsákkal is. Egy biztos, minden táskában ott kell lenni egy egészségügyi csomagnak, ami tartalmazza a legalapvetőbb szereket és eszközöket, ha betegség vagy sérülés történne a vakáción.
Utazó családi patika – kötelező elsősegélycsomag


Kisebb balesetekhez

Akár egyedül, akár családdal utazunk, mindig előállhatnak problémás helyzetek, amik szó szerint orvoslásra várnak. Hatványozottan igaz ez, ha gyerekek is vannak velünk, akik élvezve az új környezet és szabadságot, önfeledten vetik bele magukat olyan játékba és helyzetbe is, amiről nem sejtik, hogy veszélyes. Így aztán a nyári emlékek mellé biztosan begyűjtenek egy-két horzsolást is. Ez még a jobbik eset, mert a kisebb sebeket könnyen rendbe tehetjük gézzel, kötszerrel és egy kis jóddal. Ezért elsőként a családi elsősegélycsomagba a sebkötözőket és fertőtlenítő szereket tegyük.

Fertőzések, leégés, rovarok

Az orra esés, biciklivel zakózás, fűben mezítláb szilánkra lépés mellett ugyanolyan gyakori veszély, hogy valamilyen fertőzést kapjanak el a gyerekek – vagy mi magunk – az idegen helyen. Ezek a fertőzések legtöbbször a higiénia hiánya miatt történnek meg – nem a családunk piszkos, hanem azoknak a tisztálkodási szokásaival lehet gond, akikkel akár tudtunk nélkül, közvetetten érintkezünk, például egy nyilvános vécén vagy egy strand zuhanyzójában. Jól jön és tanácsos is, hogy legyen a csomagban egyszer használatos papír WC-ülőke-fedő, kézfertőtlenítő folyadék, nedves, fertőtlenítővel átitatott papírtörlő.

Szintén nélkülözhetetlenek a leégést megelőző szerek. Feltétlenül legyen nálunk magas (legalább 20-as) fényvédőfaktorú krém, és ezt naponta használjuk is. Ha már leégtünk, nincs mit tenni, mert az olyan házi praktikák, mint a tejföl, nem használnak, sőt inkább nehezítik a bőr gyógyulását. Az egyetlen lehetőség, hogy árnyékban tartjuk ilyenkor magunkat és hűtjük a bőrt.

Mi az, amivel nyáron még mindenképpen találkozni fogunk? A különféle rovarok, pókok csípésével, harapásaival. Ebben az esetben is a megelőzés a legcélravezetőbb: rovarirtó szerekkel, szúnyogriasztóval védekezzünk, de csípés esetére legyen a kistáskában gyulladáscsökkentő és hűsítő gél. A csípéseknél egyébként hatékony módszer, ha rögtön kiszívjuk a sebet, majd erősen leszorítjuk ujjbeggyel, de ha sok csípés ért bennünket – és ez különösen igaz darázscsípésnél –, forduljunk orvoshoz kezelésért, mert könnyen allergiás tünetek léphetnek fel. Aki tudja, hogy allergiás a méh- vagy darázscsípésre, az természetesen ne hagyja otthon az erre szolgáló ellenanyagot. Akkor is legyen ilyen anyag a csomagban, ha tudomásunk szerint senki nem allergiás, mert bármikor kitörhet valakin egy váratlan roham, amit szélsőséges esetben csak ellenszerrel tudunk mérsékelni és így megmenteni az illető életét. Ilyenkor a mi dolgunk mérsékelni a bajt, a végső megoldást az orvos adja meg!

Belső bajokra

A külső sérülések után fordítsunk gondot az egyéb betegség esetén használatos szerekre is. Mindenképpen tegyünk az elsősegélycsomagba lázmérőt, fájdalom- és lázcsillapítót, vény nélkül kapható gyomorfertőtlenítőt. Egyébként a hányás, hasmenés sokféle betegségnek lehet a jele, ezért ne bagatellizáljuk el – különösen külföldön! –, hanem forduljunk orvoshoz.

Megfázásra is tartsunk magunknál megfelelő ellenszert, hiszen a klímaberendezések miatt a meghűlés nagyon is reális veszély nyáron. A már említett lázcsillapító mellé kerüljön be az orrcsepp, a nagy dózisú C-vitamin, a torokfertőtlenítő, a köhögéscsillapító és a gyulladáscsökkentő készítmény is. Fülfájással és kötőhártya-gyulladással is számoljunk, főleg ha vízpartra megyünk. Ezek ellen megelőzésképpen a leghatékonyabb “szer” az úszószemüveg és a füldugó, de a biztonság kedvéért patikákban kapható, erre a célra használatos cseppekből is rejtsünk el párat az elsősegélycsomag alján.

Szokásos gyógyszerek, oltások

Természetesen semmiképpen ne feledkezzünk el azokról a gyógyszerekről, amit előírás alján, orvosi rendelvényre kell szednünk. Emellett érdemes megfontolni különféle védőoltásokat is – kullancscsípés esetére, fertőzések (például hepatitisz) ellen –, de bizonyos országokba nem is léphetünk be anélkül, hogy ezeket előzetesen be ne adattuk volna. Hogy ne érjen meglepetés minket a határon, tájékozódjunk előzetesen az egészségügyi szabályokról, a kötelező és ajánlott oltások beadásáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top