Nyaralj biztonságban!

Vakáció gyomorbaj nélkül

Egy tartalmas külföldi nyaraláshoz hozzátartozik a vendéglátó ország konyhájának, gasztronómiai különlegességeinek megismerése is. De nem árt az óvatosság az újdonságokkal, különösen, ha meleg, déli vidékekre indulunk, mert könnyen elronthatjuk a vakációt egy kellemetlen hasmenéssel vagy fertőzéssel.

A derék magyar vendég igyekszik mindenbe belekóstolni külföldön, ha már egyszer megfizette a nyaralás árát. Az idegen országok ételei gyakran olyan vonzóak a vasárnapi rántott húson edződött turista számára, hogy óvatosság és mérték nélkül habzsolja a különféle fogásokat, aminek aztán már aznap este szenvedheti a kínos következményeit. Jobb esetben csak egy kiadós hasmenést kell átvészelni valahogy, de könnyen megeshet, hogy komolyabb gyomorbajt, fertőzést is összeszedhetünk. Főként a déli országokban ajánlatos néhány étkezési szabályt betartani ahhoz, hogy a vakáció ne a görcsökről és a drága orvosi kezelésről szóljon.

Mindent csak frissen!

A rémes közérzettel járó bélfertőzések nagyobb eséllyel kerülhetők el, ha tartjuk magunkat a sokat tapasztalt, viktoriánus kori angol gyarmatosítók ökölszabályához: meleg időben az ételt hámozd meg, forrald fel, süsd át alaposan – vagy messze hajítsd el, ha az előbbiekre nincs lehetőséged!  A bölcsességnek tudományos magyarázata is van: meleg éghajlaton és elégtelen higiéniai körülmények között könnyen szaporodnak el mind a vízben, mind az ételekben azok a baktériumok és vírusok, amelyek a gyomorbetegségekért és egyéb fertőzésekért – például a hepatitisz A és E változataiért – felelősek. A legbiztonságosabbak ilyen vidékeken a frissen főzött és sütött ételek, mert a hőtől ezek a kórokozók elpusztulnak. Azonban elég néhány órára a szabad levegőn hagyni az ételt, és hemzsegni fognak rajta a bacilusok és vírusok. Sokszor még az sem ment meg minket, ha hűtőben tároljuk ezeket, mert ha például mosatlan gyümölcsöt tettünk a hűtőbe, és a friss, készétel mellé kerül, a gyümölcsről átterjedhetnek a kórokozók, mert ezek vígan túlélik még a fagypont alatti hőmérsékletet is. Ezért a követendő példa az, hogy mindig frissen készített ételt együnk, azon melegében, a maradékot pedig ne tároljuk el.

Csapvizet soha ne igyál!

Kiemelt veszélyforrást jelent a csapvíz is – különösen az egzotikus országokban, Észak-Afrikában de már a mediterrán térség európai oldalán is, főként a görög szigeteken. Számos betegséget a csapvízzel viszünk be a szervezetünkbe, de egy hepatitisz fertőzéshez elég már az is, ha fertőzött vízzel mosunk fogat, vagy az üdítőnkben csapvízből készült jégkocka kerül. Ugyanezért veszélyesek a vizes alapú fagylaltok is.  Igyunk palackos vizet, de azt is tiszta pohárból, mert a palack külső oldala attól még szennyezett lehet, ha belül tiszta is a víz.

A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mosd meg!

A pasztőrözetlen tejtermékek és mosatlan gyümölcsök ugyancsak jelentős veszélyforrások. . Facsart gyümölcslevet és előreszeletelt gyümölcsöket az utcán például lehetőleg ne vegyünk, mert nem tudhatjuk, betartották-e a tisztasági szabályokat. Jellemző például a fejes salátára, hogy akkor is képes fertőzni, ha előtte megmosták, mivel a dús levelek redői közt nem mindenhol érte a zöldséget a víz. Ugyanakkor a vitaminpótlás miatt fontos, hogy nyáron elegendő gyümölcs és zöldség kerüljön az asztalra. Ha megfelelő tisztaságú gyümölcsöt eszünk, akkor is ügyeljünk arra, hogy egy-egy alkalommal ne faljunk fel 30-40 dkg-nál többet, mert a benne lévő gyümölcscukor hasmenést okozhat.

Vakáció gyomorbaj nélkül

Veszélyes a kagyló!

Kerülendők a nyers tojással készült ételek is, így például a majonéz, sütemények és mártások. A nyers kagyló fogyasztása semmilyen körülmények között nem ajánlott! A Földközi-tenger kagylóinak 40 százaléka hepatitisz  A vírussal fertőzött, és ez a vírus még 100 Celsius fokon is csak öt perc forralás után pusztul el. Érdemes tájékozódni a halételek felől is, mert egyes fajták még sülve is mérgezőek lehetnek az kárpát-medencei gyomornak.

Megelőzés

Ha magunk gondoskodunk az ételről, a legbiztonságosabb, ha konzerveket, porított ételeket viszünk az útra. Ajánlatos, hogy legyen nálunk biztonságos hazai élelmiszer akkor is, ha gyermek, várandós anyuka vagy érzékenyebb egészségű idős ember is velünk utazik.  Legyen nálunk merülőforraló és vízfertőtlenítő szer, az étkezések és főzés előtt pedig mindig alaposan mossunk kezet szappannal. Az edények és evőeszközök tisztán tartása és fertőtlenítése ugyancsak fontos, soha ne mulasszuk el!

A pálinka nem használ a gyomorbajnak

Ha mégis elkapna valakit a hasmars a nyaralás alatt, ne alkohollal kúrálja magát. Tévhit ugyanis az, hogy például a pálinka fertőtleníti a gyomrot. Épp ellenkezőleg: gátolja a gyomor öngyógyító mechanizmusait, és csak elnyújtja a kínos hasmenést. A pihenés és a kielégítő mennyiségű vízfogyasztás sokkal jobb, de ha nem csillapodik a baj, mindenképpen orvost kell keresni. A veszélyesebb fertőzések – például a hepatitisz A – ellen a legbiztonságosabb megoldás az indulás előtt egy hónappal beadott védőoltás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top