Nyaralj biztonságban!

Boldog nyaralás kisgyerekkel

Nem kell lemondani a családi nyaralásról és a hosszabb utazásokról azért, mert kisgyerek van a családban. Még egy pelenkás totyogóval is lehet sikeres és örömteli a vakáció, ha előzetesen mindent gondosan megtervezünk. Egy megfontoltan kiválasztott, jól leinformált úti céllal és egy jól felszerelt egészségügyi kistáskával már félig nyert ügyünk van.

Az első dolog, amivel tisztában kell lennünk, az a gyermek (gyermekek) egészségügyi állapota. Ez nagymértékben meghatározza, hogy milyen helyre tervezhetjük a nyaralást. A különféle allergiák, liszt- vagy tejérzékenység és hasonló betegségek korlátokat szabnak a lehetőségeknek, de ugyanígy ki kell húzni a listáról azokat az úti célokat is, ahol alapvető problémák vannak akár az egészségügyi ellátással, akár a higiénia körülményekkel.

Konzultálj az orvossal!

Magyarország minden híreszteléssel ellentétben igen jó helyzetben van egészségügyi szempontból. Még a fejlett, nyugati országokra jellemző járványok – például kanyaró – sem fordulnak elő nálunk, és például szinte mindenhol egészségügyi kockázat nélkül fogyasztható a csapvíz is. Sok, nekünk különösen kedves célállomás (Görögország, Olaszország, Törökország, Tunézia, Egyiptom, Ciprus, Olaszország) azonban komoly veszélyt jelenthet a gyermekekre és felnőttekre is, ha nem tartjuk be a minimális higiéniai előírásokat és szükség esetén nem készülünk fel védőoltásokkal. Éppen ezért ide egyévesnél kisebb gyermeket nem tanácsos magunkkal vinni, hiszen neki még nem adható be akármilyen védőoltás. Összességében tehát az első lépés, hogy a gyerekorvossal konzultálunk arról, mit tehetünk meg, és mi rejt már túlzottan nagy kockázatot a gyermekre nézve.

Boldog nyaralás kisgyerekkel

Eztán jöhet a mobil házipatika összeállítása. ha már van egy ilyen csomagunk, utazás előtt ellenőrizzük a benne található készítmények szavatosságát. Ezután vegyük számba, hogy az nyaralás színhelyén milyen eshetőségekre kell számítani: például hasmenés, gyomorpanaszok, fertőzések, gyulladások, csípések, sebek, napégés, székrekedés, és ennek megfelelően szerezzük be a gyerekeknek alkalmas gyógyszereket és eszközöket.

Hasmenés, székrekedés, gyomorpanaszok

Idegen helyen a leggyakrabban előforduló panaszok az étkezéssel kapcsolatosak. Ennek nem feltétlenül az az oka, hogy romlott étel jut a szervezetbe. Sokszor már az szokatlan körülmények, a megbillent életritmus is emésztési zavarokhoz vezetnek. A hosszan tartó utazás és az ismeretlen környezet miatt gyakori a székrekedés a gyerekeknél, főleg azoknál, akik idegenkednek attól, hogy ismeretlen vécére üljenek. Rövid távon ezeket a gondokat orvosolja a szirup, kúp vagy tabletta formájában kapható hashajtók.

A hasmenés is adódhat a fenti körülményekből. Ha a gyermek hajlamos utazás alatt a hasmenésre, akkor ügyeljünk arra, hogy sok folyadékot fogyasszon, így kerülve el a kiszáradást Ajánlott, hogy tegyünk a táskába vízben oldódó sókeveréket, amit hányáskor kiszáradás ellen itatunk meg a gyerekkel. Léteznek hasfogó gyógyszerek is, amik eseti, azonnali kezelésre szolgálnak. Azonban ha a gyomorpanaszok, a székrekedés vagy a hasmenés tartós, és ráadásul ez még hányással is kiegészül, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert lehet, hogy komolyabb fertőzésről van szó.

Fertőzések

Az ilyen fertőzések ellen legjobb a higiéniai előírások betartása. Legyen az elsősegélycsomagban kézfertőtlenítő, és minden étkezés előtt mossuk meg a gyerek kezét és a magunkét is. Ha kempingezünk, akkor az edények, evőeszközök tisztaságára is ügyeljünk. Ha hepatitisz oltás híján indulunk vakációra, akkor tartózkodjunk a déli országokban a csapvíz fogyasztásától, de még a jeget, vizes fagylaltokat se fogadjuk el, és a gyümölcsöket, zöldségeket ásványvízzel lemosva, hámozva együk.

Napégés, hólyagok, allergia

A napégés ellen a legjobb a megelőzés: a gyermek viseljen laza, fehér ruházatot és fejfedőt, strandon pedig magas faktorú naptejjel kenjük be. Ha mégis megég, a legjobb, ha hűvös helyen, árnyékban pihentetjük, és gyengébb nyugtató, érzéstelenítő szerekkel enyhítjük a fájdalmait.

Allergiás tünetek bármikor jelentkezhetnek még annál a gyereknél is, akiről úgy tudjuk, nem érzékeny különösebben semmire. Ilyenkor a hisztamin tabletta jó szolgálatot tehet. Ez a gyógyszer hatásos viszketésre, csalánkiütésre és rovarcsípések ellen is.

Sebek és segédeszközök

Egy jól felszerelt egészségügyi csomagban mindig van kötszer, sebtapasz, jód, kisolló és lázmérő. Jó szolgálatot tehet a csipesz is, amivel a sebekből eltávolíthatjuk a szennyeződéseket.

Kisebb horzsolásokat magunk is elláthatunk: a kitisztított sebet fertőtlenítjük, majd laza fedőkötéssel takarjuk le. Az erősen vérző sebeket tisztítsuk ki, fertőtlenítsük, csillapítsuk nyomókötéssel a vérzést, majd azonnal menjünk orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top