Nyaralj biztonságban!

Biztonságban a paradicsomban

Afrika, a nagy kalandok és a természeti csodák földje, évente turisták millióit vonzza a világ minden tájáról. Egy szafari egyedülálló és egzotikus élmény, és vajon mi lehet romantikusabb annál, mint egy tábortűz mellett ülve hallgatni az éjszakai szavanna hangjait? Egy kiadós afrikai betegség biztosan nem… Úgyhogy jobb, ha előre felkészülsz, és kizárod ezeknek az esélyét is, lehetőleg még idehaza.

Első úti cél: a háziorvos

Mielőtt a várva várt kalandra indulnál, vedd az irányt előbb a háziorvosod felé. A fekete kontinens betegségeire az immunrendszerünk nincs felkészülve, ezért egy sor vakcinát kötelező beadatni, egy sor másikat pedig melegen ajánlott. Ezek az oltások nagyban csökkentik vagy kizárják az esélyét, hogy súlyos betegséget, járványos kórt kapj el, és segítenek megfékezni a ragályos fertőzések elterjedését is.

Ne alapozz arra, hogy erős az immunrendszered! Feltétlenül szükségesek az oltások, hiszen Afrikában jó eséllyel egy fejlődő országban landol majd a géped, ahol nem szentelnek kellő figyelmet a betegségmegelőzési intézkedéseknek és az alapvető higiéniai feltételek megteremtésének sem. Szép ez az Afrika, de veszélyes, különösen a gyerekekre, idősekre és a betegesebb utazókra. Ha nem hiszed, mi mindennek teszed ki magad egy afrikai utazáskor, olvasd el az alábbi szűkített listát, amelyen csemegéztünk az egzotikus afrikai betegségek színes kavalkádjából.

Biztonságban a paradicsomban

Ezeket akármikor elkaphatod Afrikában

Váltóláz vagy malária: Afrika trópusi, szubtrópusi területein igen gyakori.  Habár régen a mocsarak káros kigőzölgésének tulajdonították, mára köztudott, hogy szúnyogok terjesztik. Csípéseikkel a beteg emberről az egészségesre viszik át a Plasmodium nembe tartozó parazitát, ami a fertőzést okozza. Magas, 41 °C körüli lázzal, verejtékezéssel, hidegrázással jár, szabályos időközönként ismétlődő rohamok jellemzik. A lappangási idő legalább 6 nap, de akár több év is lehet.
Sárgaláz: Ugyancsak Afrika trópusi területein előforduló, szúnyogok által terjesztett vírusos betegség. Néhány napos lappangási idő elteltével jelentkeznek a tünetek (láz, fejfájás, hasi fájdalom, véres hányás), majd átmeneti javulást követően sokkos állapot, vérzések, vese- és májelégtelenség alakul ki, ami halált okozhat.
Hepatitisz A és B: Afrikában és általában a világ fejlődő országaiban magas a kockázata a hepatitiszes megbetegedésnek, ezért ajánlott az utazás előtt ezeket az oltásokat is beadatni. Ez a betegség az egyike azoknak, amelyek a leggyakoribbak a hazatérő turisták között. Emberi érintkezéssel, szexuális úton, sterilizálatlan orvosi eszközök használatával terjed, de akár úgy is, hogy fertőzött személy után használjuk a WC-t. A védőoltás hosszú ideig kifejti hatását, a védelem legalább 10–15 évig tart a hepatitisz A esetén, míg a B esetén életre szóló.
Dengue-láz: Ez is szúnyogcsípéssel terjed, de a maláriát továbbadó szúnyogokkal ellentétben ezek főképp nappal aktívak. Az esetek többségében enyhék a tünetek, de előfordulhatnak súlyosabb fertőzések, amikor a betegség lefolyása magas lázzal, kínzó izom-, csont- és ízületi fájdalommal, bőrkiütésekkel jár, illetve a vérerek szivárgása, veszélyesen alacsony vérnyomás kísérheti.
Hastífusz: Bakteriális fertőzés, a gyenge közmű-ellátottságú területeken, zsúfolt helyeken terjedő járványokat okoz. Széklettel fertőzött étel, kéz, tárgyak közvetítik egyik emberről a másikra. Nem jár feltétlenül hasmenéssel, inkább influenzaszerű tünetek, alacsony pulzusszám, fejfájás, láz jellemzik, de súlyosabb szív-, idegrendszeri és bélrendszeri szövődményekkel is járhat. A védőoltás hároméves védelmet biztosít a betegség ellen.
AIDS: A világon a legtöbb HIV-pozitív ember Afrikában él. Sajnos ez ellen a vírus ellen még nem létezik védőoltás, ezért fokozottan fontos az elővigyázatosság. Óvakodjunk az éles eszközöktől (tűk, kések), és az esetleges szexuális együttlétek alatt mindig használjunk gumi óvszert.

Így védekezz a helyszínen

– Rovarcsípések ellen használj riasztó spray-ket, kenőcsöket. Sötétedés után a teljes testet elfödő ruhákat viselj. Nemcsak hasznos, de szerfelett romantikus baldachinos, szúnyoghálós ágyban aludni…
– Abban az esetben is ajánlott a palackozott vagy a forralt víz kizárólagos fogyasztása, ha nagyvárosokban a csapból ivóvíz folyik. Ne kérj jégkockát az italodba, és ne egyél fagyit sem. Fogat is ásványvízzel moss!
– Kerüld a sületlen vagy fagyasztott hús fogyasztását. A nyers zöldségek is fertőzöttek lehetnek, és a pasztőrözetlen tejtermékek fogyasztása sem javallott. Alapdolog, hogy mindig bő vízzel és szappannal moss kezet.
– A meleg, száraz klímán sok vizet, folyadékot igyál, és védekezz a nap ellen.
– A szexuális úton terjedő betegségek ellen elengedhetetlen a gumi óvszer használata. Figyelj arra, hogy ha orvos kezei közé kerülsz, akkor az egyszer használatos eszközöket használjon. Nem Afrika a megfelelő hely arra sem, hogy piercinget tetess vagy tetoválást varrass magadra.
– Ne járj mezítláb a homokban vagy nedves talajon, és ne fürödj állóvizekben, mert nagy a veszélye a parazitás fertőzéseknek.
– Ne érintsd meg az állatokat, ha a szavannában tett expedíció során találkozol velük, bármennyire vonzó lehetőségnek és bátor tettnek tűnik. Veszettek lehetnek, és ez rád nézve tragikus és sok kínnal járó véget jelentene.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top