Nyereményjátékok

Tokiói tortúra

A történet a mai Japánban játszódik, egy hipermodern tokiói munkahelyen. A film fõhõsnõje fokozatosan áldozatává válik a munkahelyi pszichoterrornak, amelybõl csak egy szerelem mentheti ki.




A film Amelie Northomb, belga írónő életrajzi ihletésű könyvéből készült törékeny tragikomédia. A fiatal hősnő, aki gyermekkorát Japánban töltötte, visszatér Tokióba, hogy felnőttként átélje a rejtélyt, melyet számára a kiotói titokzatos Zen kert testesít meg. Egyéves szerződést ír alá a hatalmas Yumimoto társasággal, ahol mint tolmács áll munkába, egy a céghez tartozó felhőkarcoló negyvennegyedik emeletén található irodában. Amelie szinte azonnal rájön, hogy egy nő – ráadásul, ha külföldi -, az irodai ranglétra aljáról indulva akár még lejjebb is zuhanhat. Hősünk ingerlékeny főnöke Saito, és jobb keze – a gyönyörű Fubuki – a mindennapi unalmas gürcölést megalázó pokollá változtatják, amelyben Amelie-t folyamatosan fenyítik hanyagságáért,



hibáiért, lassúságáért és lojalitásának hiányáért.
A könnyek, a nevetés és az idő múlása segít megértetni vele, hogy a mindennapok szuper-modern realitása ellenére, Japánban semmi sem változott az elmúlt évszázadokban. Az alázatos odaadás, a tradícióba és a szigorú hierarchiába vetett hit, olyannyira él az irodai környezetben, mint annak idején a szamuráj időkben. Lehetséges túlélni ezt úgy, hogy még tanul is belőle valamit?

2003 Karlovy Vary Nemzetközi Film Fesztivál:
Legjobb színésznő: Sylvie Testud
Legjobb forgatókönyv: Alain Corneau

Színes, francia-japán film, 106 perc

Rendezte: Alain Corneau
Forgatókönyv: Alain Corneau
Operatőr: Yves Angelo
Hang: Pierre Gamet, Gérard Lamps
Zene: J. S. Bach (Goldberg Variációk)
Vágó: Thierry Derocles





Szereplők:
Sylvie Testud
Kaori Tsuji
Taro Suwa
Bison Katayama
Yasunari Kondo
Sokyu Fujita
Gen Shimaoka

Magyarországon forgalmazza a Cirko Film – Másképp Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top