Nyereményjátékok

Felül semmi – brit vígjáték

A Felül semmi az angol humor legszebb változata: a film olyan meglepetés sikernek ígérkezik, mint párja, az Alul semmi volt! Angol hölgyek meztelenül állnak modellt a jó ügy érdekében.




Egy álmos yorkshire városkánál csak a városka nőklubja lehet unalmasabb. A tagok nagy ásítozások közepette minden évben jótékony gyűjtést rendeznek valamilyen alapítvány számára, aztán várják a következő évi unalmas jótékonysági estet. Egyébként sosem történik semmi.

De egyikük férje megbetegszik, és a nőklub tagjai végre megérzik, milyen az, ha rajtuk is múlik valami. Tudják, ez életük kihívása. Felveszik a kesztyűt, és minden mást ledobnak. Ugyanis a jó ügy érdekében saját aktképeikkel díszített naptárat készítenek. A pucér hölgyek pusztán saját jó szándékukkal takarózhatnak, amikor kitör a botrány: a kisváros élete felbolydul, és – mert a ruhátlanság teszi az embert – a naptár, valamint a fedetlen hölgykoszorú, világsikert arat. De a környék lakói még ettől sem nyugszanak meg…






Részletes tartalom:

 
A film annak a néhány yorkshire-i nőnek a történetét meséli el, akik meztelenül álltak modellt Nagy-Britannia legnagyobb női szervezete, a Women’s Institute naptárához, hogy az így szerzett pénzt a Leukémia Kutatásáért Alapítványnak ajánlják fel. Bátor – egyszersmind meg-lehetősen pimasz – tettük egy csapásra a média főszereplőivé avatta őket, erőt és önbizalmat öntve nők millióinak szívébe szerte a világon.

Összesen több mint félmillió fontot gyűjtöttek össze, a hirtelen jött népszerűség pedig örökre megváltoztatta életüket. A film végigköveti őket azon az úton, mely Yorkshire-től Londonon át a számukra addig ismeretlen világot jelentő Hollywoodig vezetett – a hírnév és az ezzel együtt járó rivaldafény megannyi veszélyével és csábításával kísérve.





Helen Miller alakítja Christ, a csapat hangadóját (akit a film készítői Tricia Stewartról min-táztak), Julie Walters pedig legjobb barátnőjét, Annie-t (ihletője Angela Baker), akinek férje leukémiában hunyt el. Az ő nevében tették a nők szokatlan felajánlásukat a jótékonysági ala-pítványnak. A film többi szereplője túlnyomórészt kitalált figura.

A brit produkciót Nigel Cole rendezte. Az eredeti forgatókönyv Juliette Towhidi és Tim Firth munkája, a zenét Patrick Doyle szerezte. A film producere Suzanne Mackie és Nick Barton (Harbour Pictures), együttműködésben a Buena Vista International Nagy-Britannia-i részlegével. A filmet yorkshire-i és londoni helyszíneken, valamint a Los Angeles-i Shepperton Studios műtermeiben forgatták.





FELÜL SEMMI
(Calendar Girls)
Színes, amerikai–angol film, 2003, 108 perc
Bemutató: február 12.

Szereplők:
Helen Mirren
Julie Walters
Penelope Wilton
Celia Imrie
Linda Bassett
Annette Crosbie
Ciaran Hinds
John Alderton
Philip Glenister
Geraldine James


Producer:
Nick Barton
Suzanne Mackie





Forgatókönyv:
Juliette Towhidi
Tim Firth

Zene:
Patrick Doyle

Vágó:
Michael Parker

Fényképezte:
Ashley Rowe

Díszlettervező:
Martin Childs

Jelmeztervező:
Frances Tempest

Rendezte:
Nigel Cole

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top