Nyereményjátékok

Peter Mayle: Egy év Provence-ban

Már nem az elsõ a sorban ez a könyv azok között, amelyben angolszász országok lakói latin és mindenféle országokba költöznek, ott jól érzik magukat, felújítanak régi házakat és közben esznek. Hogy az evést miért emeltük ki? Mert ezekben a könyvekben az evés és az ételek összetett jelentést hordoznak.




Egy életérzésről van itt szó, amit a látszat szerint leginkább a ködös Albion és a rohanó Egyesült Államok lakói hiányolnak. A „békésen hátradőlünk és élvezzük az életet, barátságban mindenkivel” életérzésé.

És meg kell mondanunk, ez a könyv semmiben sem marad el pl. a Napfényes Toszkána mögött. A hónapok szerint fejezetekbe rendezett műben valóban végigkövethetünk egy évet, amikor is az Angliából Provence-ba költözött pár ismerkedik a francia élettel. No meg a francia élet legfontosabb részletével, a konyhával, ami egészen más télen és nyáron, ami leköti az emberek figyelmét, és ami meghatározza minden tevékenységüket.

A könyv olvasói garantáltan megéheznek, jókat nevetnek, ráadásul észrevétlenül Provence-szakértővé is válhatnak. Hát nem jobb, mint egy útikönyvet nézegetni?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top