nlc.hu
Nyereményjátékok
Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus mûvészete

Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus mûvészete

A különleges kiállítás a a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az Európai Unióba való belépésünk tiszteletére nyílt, ahol közel 400 osztrák mûalkotást tekinthet meg a látogató.

A kiállítás minden tekintetben különleges és egyszeri, megismételhetetlen. Egyrészt azért, mert egyszerre három helyen (egymáshoz mégis közel, egy épületben) mindhárom intézmény profiljának megfelelő témában mutatja be a korszakot: a Budapesti Történeti Múzeum Bécs és Budapest nagyvárossá válását, építészetét és iparművészetét, a Magyar Nemzeti Galéria elsősorban a képzőművészetet, az Országos Széchényi Könyvtár pedig a társadalmi és művészeti életet, irodalmat, zenét és színházat.

Ami közös, a gondolat: a XIX.-XX. század fordulóján minden megváltozott. Véget ért egy korszak és áttört egy új. Az emberek életmódja, amely évszázadok óta szinte változatlan volt, a technikai fejlődés eredményeinek hatására gyökeresen átalakult, s ezt a félelmetes változást érezték meg a művészek, és kerestek merőben új kifejezésmódot. A három kiállítás a modern művészetnek ezt a kortársak számára sokszor felháborító áttörését mutatja be, a lehető legtágabb formában: festmények, freskóvázlatok, grafikai alkotások, szobrok, ruhák, jelmezek, ékszerek, kerámiák, bútorok, díszlettervek, egykorú fényképek, kéziratok, újságok, könyvek segítségével.
Ma Magyarországon jól ismert ennek a korszaknak a hazai művészete. A cél ezért nemcsak a magyar, hanem elsősorban az osztrák művészet, és az egykor szoros emberi, művészi kapcsolatok bemutatása.

A tárlat megrendezésében a Budapesti Történeti Múzeum partnere volt a Wien Museum, az Österreichische Galerie Belvedere, és a Kunsthistorisches Museum.

A kiállítás helyszínei:

Budapesti Történeti Múzeum
1014 Budapest, Szent György tér 2., Budavári Palota “E” épület
www.btm.hu
további információ: 225-78-16
Kiállítás: Azok a boldog békeidők
Időpont: 2004. március 19 – szeptember 6.


Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, Dísz tér 17., Budavári Palota “C-D” épület
www.mng.hu
további információ: 439-73-23
Kiállítás: Közös és eltérő utakon
Időpont: 2004. március 20 – május 17.

Országos Széchényi Könyvtár
1014 Budapest, Szent György tér 2., Budavári palota “F” épület
www.oszk.hu
további információ: 224-37-43
Kiállítás: A tegnap világa
Időpont: 2004. március 20 – szeptember 6.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top