nlc.hu
Nyereményjátékok
A fegyverek szava

A fegyverek szava

A háborúk története a puszta erõn túl legalább annyira a fondorlatos észjárású elmékrõl is szól.





Amióta az írás létezik, megannyi titkosírást is kitalált az ember, hogy információit ne tudja megfejteni az ellenség. A második világháború során használt titkos kódokról és tudományukról, a kriptográfiáról sokat hallhattunk, leginkább az angolok által használt Enigma kódfeltörő gépezetről, amely már a számítógép elvén működött. Ennél is meglepőbb a navajo indiánok sokáig rejtve maradt története. A fegyverek szava című amerikai film az HBO mozicsatorna augusztusi kínálatában lebilincselően meséli el történetüket, és egyben lerója az akkor elmaradt nyilvános tiszteletadást a hősök emléke előtt.






1945 elejétől játszódik a történet, a legendás japán Iwo Jima szigetért vívott harc idején (talán sokan fel tudják idézni az ikonná vált, sőt szoborba is öntött klasszikus fotót, amelyen egy csapat amerikai katona együttes erővel tűzi ki az óriási amerikai zászlót Iwo Jima magaslatán).





Joe Enders őrmester (Nicolas Cage) túlbuzgón visszatér a frontra, miután meghamisította orvosi tesztjét. Ox Anderson fiatal közkatona, kettejüket jelölik ki egy különleges feladatra. Két navajo törzsbéli indián katonát kell életük árán is megvédeniük (egyikük, Ben Yahzee szerepében Adam Beach; a kiváló Peter Stormare is szerepel Nicolas Cage mellett). Az indiánok saját nyelvüket használták fel, hogy az ellenség számára érthetetlen kódokkal segítsék az amerikai hadsereg kommunikációját a második világháborúban.





A Csendes-óceáni hadszíntéren sokáig a japánok voltak fölényben, de a csapatmozgások titokban tartásához sokat segítettek a „szél nyelvén” beszélő indiánok. Az eleinte kelletlen Enders a harcok során ráébred az indiánok hősies munkájának értelmére. A két katonának volt egy titkos parancsa is: a kódfejtők nem kerülhetnek élve az ellenség keze közé, le kell őket lőni (a tűzparancsot a mai napig tagadja a haditengerészet vezetése!). A katonák és a kódfejtők között kialakult bajtársiasság része volt az egymás között beszélt nyelv is: a katonák kölcsönösen elsajátították egymás nyelvének alapvető elemeit.



Ismétlés: augusztus 18-án 21.00-kor, 24-én 23.55-kor, 27-én 22.35-kor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top