nlc.hu
Nyereményjátékok
Biztonságos autóvezetés 3.

Biztonságos autóvezetés 3.

A Nõk Lapja Cafe túlnyomó részben a hölgyeknek szól, a vezetéstechnikai tanácsaink azonban minden közlekedésben résztvevõ számára. Most megragadjuk az alkalmat és kiemelünk hölgyek számára igen fontos témákat.





Kismamák a volánnál

Milyen hatások érik a magzatot egy baleset során?- erre a kérdésre keresték a választ az egyik nagy autógyár biztonságtechnikai szakemberei, amikor elkészítettek egy valósághű méretű, elektronikával telezsúfolt tesztbábut, “aki” a terhesség kései szakaszában levő nő alakját modellezte. Ebben az időszakban van ugyanis a magzat a legnagyobb veszélynek kitéve. Sok kismama meggondolja, hogy a terhesség ideje alatt bekapcsolja-e a biztonsági övét. A vizsgálati eredmények azt erősítik meg, hogy a terhesség teljes ideje alatt ajánlott az öv használata! A biztonsági öv nélküli ütközés során olyan sérülés érheti a kismamát, ami a magzat károsodásán túl még koraszülést is eredményezhet. A felmérések szerint a terhes nők több mint fele rosszul csatolja be magát, és nem figyel oda a helyes övhasználatra.

Két dolog, amire figyelnünk kell
1. A biztonsági öv szorosan illeszkedjen a test vonalához.
2. A hevederek a mellek között és a csípő alsó szakaszán legyenek, feltétlenül elkerülve, hogy a kantár a pocakra felcsússzon Ebben a helyzetben a hasüreg szabadon mozoghat, míg a mellkast és a medencét visszatartja az öv.
Vannak lehetőségek a biztonsági öv további kényelmesebbé tételére, de a kismamák addig is bekötve vannak a legnagyobb biztonságban!






Gyermekünk az utasunk


Évente kb. 60 ezer gyermek sérül meg Európában autóbalesetben!
Ha belegondolunk, hogy egy 25 kg-os kisgyermek 50 km/h ütközésnél 1 tonnás “lövedékké” változik, akkor nem lehet kérdés, hogy biztonsági gyermekülésben vagy e nélkül utaztassuk- e.

Ha a gyermek 12 évnél fiatalabb és 150 cm-nél alacsonyabb, akkor a felnőttekre méretezett biztonsági öv nem nyújt kellő védelmet. Akkor tehát hol helyezzük el a gyermekülést, elől vagy hátul?

Ha az autóban nincs a jobb első ülésnél légzsák, akkor döntsünk szabadon. Talán az szól a biztonságosabbnak vélt hátsó ülés helyett az első ülés mellett, mert így közvetlen a kapcsolat a szülő és a gyermek között.

Ha a menetiránynak háttal helyezzük el az ülést, akkor egy oldalpillantással – hátrafordulás nélkül – ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e. A nyak és a fej aránylag nagy veszélynek van kitéve, ezért különösen a pici gyereknél fontos e testtájék védelme.

Ha a csemete már nagyobb, akkor a hátsó ülések valamelyikére ültessük, természetesen becsatolt biztonsági övvel.
Ha az öv felső rögzítési pontja nem állítható a gyermek méretéhez, akkor az öv átlós ágát a gyermek háta mögött vezessük el, vagy a középső ülés két ponton rögzített biztonsági övével csatoljuk be. Arról se feledkezzük meg, hogy általában egy óránál tovább nem tudnak a gyerekek egy helyben ülni, ezért ilyenkor sűrűbben kell pihenőt tartanunk.





Tudom, hogy néha nem könnyű a gyerekülésben tartani vagy a biztonsági övvel az üléshez rögzíteni a gyereket. Továbbá azt is tudom, hogy a gyermekeknek ugyanúgy vannak jogaik, mint a felnőtteknek, de ne feledjük, hogy a legalapvetőbb: az élethez való jog!

Tapasztalataim a hölgyekről: A hölgyek részvételi aránya vezetéstechnikai tréningjeinken 20-25%-os a férfiakéval szemben! Ez azt jelenti, hogy magánemberként ritkábban, inkább cégszervezésben látogatnak el hozzánk. Nyugodtabban vezetnek, ebből következik, hogy biztonságosabban is. Inkább törekszenek biztonságra, mint a vakmerőségre, ámokfutásra.

Tervezzük, hogy programválasztékunkba kifejezetten hölgyek számára igénybe vehető lehetőséget építünk be, ilyen és ehhez hasonló témákkal kiegészítve, annak érdekében, hogy a fent említett arány egy kicsit növekedjen.
Hadd említsem még meg, hogy nálunk már 6 éves kortól ismerkedhetnek a gyermekek a vezetés alapjaival.

A Vezetéstechnikai Centrumról bővebben a www.tanpalya.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top