Nyereményjátékok

Heltai Péter: Athéna

„Athéna, az én görög, bár szerintem nagyon is magyar feleségem, bizonyos értelemben a múltját indult el feltérképezni Görögországba, engem pedig izgatott ez az ismeretlen világ” – írja Heltai Péter, aki feleségével múltidézõ utazásra indul e könyv lapjain.





6400 kilométert tesznek meg néhány hét leforgása alatt, így jutnak el Theszaloníkiből Dorotheán, Thesszálián keresztül a Meteorákhoz. Áthajóznak a Kikládokra, megfordulnak a Jón-szigeteken. Egy hetet töltenek Athénban, majd bejárják a Peloponnészosz vad és ismeretlen világát. A körút végén vissza a magas hegyekbe, Ipirosz falvaiba, végül egy kis vlach falun keresztül térnek haza. Az út során Athéna felkeresi rég vagy soha nem látott rokonait, akiknek köszönhetően kisebb családregény bontakozik ki előttünk.


A görög vendégszeretet mellé ouzo, tzatziki, horiatiki, szuvlaki és más ínyencségek is dukálnak. A bőséges vacsorák ellenére könnyedén megmásszák a Parnasszust, letekintenek a Tajgetoszról, elkalauzolnak a delphoi jósdához, és közben tantaloszi kínokat sem kell kiállnunk, hiszen mindezt kellemes stílusban, néhol bölcs megfigyelőként, máskor igazi magyar–görög virtussal teszik. Eközben értesülünk a vendéglők és hegyi szerpentinek állapotáról, a görög aktuálpolitikai helyzetről, sőt, kis kultúrtörténeti áttekintést is kapunk, hogy mégse érezzük az utazás, illetve az olvasás végeztével, hogy csak lógattuk a lábunkat.

A sokunk számára ismerős, sokszor komikus utazási helyzetek során – merthogy egy valamirevaló nyaralás nem érhet véget eltévedések, összezörrenések és romantikus esték nélkül – Görögország egy rejtettebb arcát is megismerhetjük, de azok is érzékletes leírást kaphatnak erről a napsütötte országról, akik még nem jártak a „kentaurok földjén”.

Heltai Péter Kolozsvárott született. 1987-ben települt át Magyarországra. Filozófia–szociológia szakos tanár, újságíró. Az Inforádió egyik alapítója. Jelenleg az MTV több műsorának szerkesztő-műsorvezetője és a Duna TV reggeli műsorának kreatív menedzsere. Ez az első önálló kötete.


Látogass el honlapunkra! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top