Kattints a képre! |
A vitaminokat alapvetően két nagy csoportra szokták felosztani: zsírban oldódó vitaminokra (A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin) és vízben oldódó vitaminokra (pl. C-vitamin, B vitamincsoport).
Az egészséges táplálkozás feltétele, hogy táplálékunk megfelelő arányú összetevőket tartalmazzon, azaz: – ötvenöt-hatvan százalék szénhidrátot, többségében összetett szénhidrátot, pl. gabonafélék, müzli, korpa stb.
Ezt az arányt figyelembe véve a táplálék nagy részét érdemes gyümölcsökből bevinni akár 50-60 százalékban is.
A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ásványok beépülését a csontokba – ez hat a csontnövekedésre és gyógyulásra. Hiánya – amelyet kiválthat vese-, ill. májbetegség, valamint a kevés napfény – a csontok fejlődési zavarát (angolkór) okozhatja.
Az E-vitamin védi a májat, erősít-regenerál, fontos a hormontermelésben, a termékenység vitaminja, ezért szexuális és nemi fejlődési zavarok gyógyítására használják. Hiánya izomsorvadást, vérszegénységet, valamint gyermeknemzési problémákat idézhet elő.
Természetes forrásai pl. a gabonamagvak csírái.
A gyümölcsök mellett az olajos magok (földimogyoró, mogyoró, napraforgómag) kedvező zsírsav összetétele, valamint magas kálium- és foszfortartalma járul hozzá az egészség megőrzéséhez. Az egyéb fontos összetevők, mint a méz és a lecitin igen fontosak a szervezet számára, minden ember rendszeres táplálkozásában helyet kell kapniuk!
A müzlifélék a nap bármely szakában fogyaszthatóak, s különböző ízesítésük révén mindenki kiválaszthatja a számára legízletesebbeket. Ezáltal nem csak kellemes, harmonikus ízű csemegéhez juthatunk, hanem szervezetünk számára gyorsan hasznosuló energiáról is gondoskodunk.
Jó vitaminvadászatot, és jó étvágyat!