Nyereményjátékok

Maria Villegas; Sarah Randell: EGY FALAT…FRANCIAORSZÁG






Mi is a titka a francia konyhaművészetnek?


Mindezt megtudhatjuk az Egy falat Franciaország…című, nem mindennapos hangulatot árasztó könyvből, amelyben nemcsak a tipikus francia konyha receptjeit, ínycsiklandó ételeit találjuk, de az ország hangulata is visszaköszön ránk A tipikus francia pékséget idéző képet látva szinte érezhetjük a friss bagett és croissant illatát, a piacon található bőséges sajtkínálat-természetesen egy korty finom borral – szinte azonnal jelzi, melyik országban is vagyunk…


Egy csúfolódó külföldi egykoron meg is jegyezte: milyen nehéz lehet egy olyan országot kormányozni, ahol csak sajtból van legalább háromszáz fajta…
A könyvet lapozva fény derül a francia konyha titkára – a mennyei ízekhez egyszerű fortélyokra van csak szükség: a gondos bevásárlás, a friss nyersanyag, semmi sietség, könnyen elkészíthető receptek – ez csaknem mindaz, a mire a sütéshez, főzéshez szükség van.






Egy kis ízelítő:

SAINT JACQUES KAGYLÓ MORNAY MÓDRA


COURT BOUILLON ( fűszeres lé )
250 ml fehérbor
1 vöröshagyma, szeletelve
1 sárgarépa, szeletelve
1 babérlevél
2 szem fekete bors

24 fésűkagyló héjába
50 g vaj

3 mogyoróhagyma (salotthagyma), apróra vágva
3 evőkanál finomliszt
410 ml tej
130 g reszelt gruyére sajt

6 adag lesz belőle





Egy mély serpenyőbe teszzük a bort, a hagymát, a sárgarépát, a babérlevelet és a borsszemeket a lé elkészítéséhez, öntünk rá fél liter vizet, felforraljuk, és 20 percig főzzük. A levet leszűrjük és visszaöntjük a kitisztított serpenyőbe.


A kagylókat kiszedjük a héjukból, mindegyikről eltávolítjuk a fehér izmokat és az emésztőszerveket, de az ikrákat épen hagyjuk. A kagylóhéjakat kitisztítjuk és félretesszük, a tálaláshoz még szükség lesz rájuk.


A court bouillont lassan felforraljuk, beledobjuk a kagylókat, és kis lángon 2 percig posírozzuk. A kagylókat kiszedjük a léből, lecsöpögtetjük és visszatesszük a héjakba. A levet kiöntjük.


A vajat megolvasztjuk egy vastag aljú serpenyőben, beledobjuk a mogyoróhagymát, és folyamatosan kevergetve 3 percig pároljuk. Beleszitáljuk a lisztet, és rántást készítünk, kis lángon 3 percig kevergetjük, a rántást nem engedjük megpirulni.

Az edényt levesszük a tűzről, és apránként beleöntjük a tejet, minden adag után simára keverjük. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett 3 percig főzzük, amíg a szósz elkezd sűrűsödni. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a sajtot, és addig keverjük, amíg a sajt elolvad. Sóval, borssal fűszerezzük. A grillt előmelegítjük. A szószt a kagylókra kanalazzuk és grillbe tesszük, hogy aranybarnára piruljon. Frissen tálaljuk.



RATATOUILLE

4 paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb vöröshagyma, kockára vágva
1 piros kaliforniai paprika, kockára vágva
1 sárga kaliforniai paprika, kockára vágva
1 padlizsán, kockára vágva
2 cukkini, kockára vágva
1 teáskanál paradicsompüré
fél teáskanál cukor
1 babérlevél
3 kakukkfűág
2 bazsalikomág
1 gerezd fokhagyma, összetörve
1 evőkanál felaprított petrezselyem


4 adag lesz belőle





Kereszt alakban bevágjuk a paradicsomok tetejét, 20 másodpercre forró vízbe mártjuk, azután lehúzzuk a héjukat és a húsukat nagyobb kockákra vágjuk.

Egy serpenyőben olajat forrósítunk. Beledobjuk a hagymát, és kis lángon 5 percig pároljuk. Beleszórjuk a paprikát, és 4 percig pároljuk, közben kevergetjük. A zöldséget kiszedjük a serpenyőből és félretesszük.

A padlizsánt kissé barnára pirítjuk, azután kiszedjük az edényből. A cukkinit is megpirítjuk, azután visszatesszük a serpenyőbe a hagymát, a paprikát, valamint a padlizsánt. Beleöntjük a paradicsompürét, jól elkeverjük, és 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a cukrot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a bazsalikomot, elkeverjük, lefedjük és 15 percig pároljuk. A babérlevelet, a kakukkfüvet és a bazsalikomot kidobjuk belőle.

A fokhagymát és a petrezselymet összekeverjük, és az utolsó percben a ratatouille-hoz adjuk. Jól elkeverjük, majd tálaljuk.




Ár: 3 550 Ft

Aréna 2000 Kiadó »


Nézd meg a könyvet! »



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top