Az olasz ételek azért olyan finomak, mert az olaszok maguk is imádják őket. Az olaszoknál az étkezés, a “dolce vita”, az édes élet egyik fontos része, melynek hagyományait a generációkon át megőrzött receptek tárják elénk .
Az olaszok nagyon szeretnek enni, de nem ragaszkodnak a drága ételekhez a legegyszerűbb étkeket is ugyanolyan élvezettel fogyasztják, mint a luxusfogásokat. Az olasz konyha rendkívül változatos és ugyanakkor egyszerű talán ez is a titka népszerűségének.
Napjainkban a a pasta az olasz konyha legnépszerűbb, legelterjedtebb fogása. A vékonyabb szálú spagettin, a vastagabb makarónin át még sokféle tészta kapható. Ezek elkészítésének első alapszabálya, hogy frissen főzve szabad csak kínálni. Ezt az olaszoknál a legsietősebb vendég is megérti, a vendéglőben ugyanúgy, mint otthon
De a pasták mellet nem feledkezhetünk meg a leveseikről sem, melyek elmaradhatatlan kísérője a parmezán sajt, a bőséges zöldségválasztékról – az olasz kertek látványa Itáliát járva önmagában is páratlan látvány.
A déliek a tésztaféléket, az olívaolajat, a zamatos zöldségekből és gyümölcsökből készült fogásokat kedvelték, északon viszont a rizs és a polenta számított alapélelmiszernek. Minden vidéknek megvoltak a maga ételkészítési szokásai, melynek eredményeként a helyi szalámi-, sonka-, tészta-, olaj-, sajt- és borfélék hihetetlen választéka született meg. Mindezekkel az alapanyagokkal ez a konyhaművészet soha nem a szabályszerűségről szólt, hanem sokkal inkább az egyszerű ételek, és cucina casalinga, házias ízek készítését helyezte előtérbe.
Kóstoljon bele az Alpoktól a Földközi tengerig nyújtózó ország csodás és változatos ízvilágába! A nehezen kordában tartható spagetti, a cukrászdából ránk kacsintó műremekek szinte azonnal jelzik, melyik országban is vagyunk