Nyereményjátékok

A DIÓTÖRÕ

A balett a XV. századi Itáliában alakult ki, amikor az arisztokraták hivatásos táncmestereket alkalmaztak, hogy tekintélyes vendégeiket fényûzõ kiállítású látványosságokkal kápráztassák el.

Ilyen alkalmakkor az udvaroncok, udvarhölgyek drámai dialógusokat és méltóságteljes táncokat (olaszul ballo) adtak elő. Ezek a csillogó színpadi produkciók a francia királyi udvarban is meghonosodtak, miután az itáliai Medici Katalin házasságra lépett II. Henrik francia királlyal, s magával hozta a pazar balettelőadások megrendezésének szokását.

Pjotr Iljics Csajkovszkij (Votkinszk, 1840. május 7. [április 25. a régi naptár szerint] – Szentpétervár, 1893. november 6. [október 25. a régi naptár szerint]) orosz romantikus zeneszerző.

A diótörő, mesebalett, op. 71 (1892),
bemutató: Szentpétervárott





A darab rendszeresen játszott, legismertebb zenei részletei:
Induló / Marche. Tempo di marcia viva
3 b) A Csokoládétündér tánca / Danse de la fée Dragée.
Andante non troppo
4 c) Trepak. Orosz tánc / Danse russe.
Tempo di Trepak, molto vivace
5 d) Arab tánc / Danse arabe. Allegretto
6 e) Kínai tánc / Danse chinoise. Allegro moderato
7 f) Nádsíptánc / Danse des mirlitons. Moderato assai
8 III. Virágkeringő


A december 22-i, budapesti előadás főszereplői:
• Marianna Ryzhkina
(Mária) és Andrei Yevdokimov (A Diótörő herceg)
• OLÁH GUSZTÁV jelmeze és díszlete
• VASZILIJ VAJONEN koreográfiája







Marianna Ryzhkina (Mária)







Andrei Yevdokimov (A Diótörő herceg)

 


 


 


 


 


 


 


 


 







750. előadását
ünnepli ma este az Operaház repertoárjának egyik legnépszerűbb darabja, A diótörő. Az itthon 1950-ben bemutatott balettet az elmúlt 55 évben összesen 750 ezren látták.
Magyar Nemzeti Balett társulatának vezető szólistái, két Kossuth-díjas művész, Popova Aleszja és ifj. Nagy Zoltán táncolják A diótörő jubileumi előadásának felnőtt főszerepeit, Mária hercegnőt és a Diótörő herceget.













 


 


 



 





A világ színházai közül kizárólag a Magyar Állami Operaházban látható A diótörőnek ez a változata, melyben Vaszilij Vajnonen koreográfiája összesen 67 gyerekszereplőt vonultat fel – közülük hárman főszerepet is táncolnak –, ami a világon egyedülálló teljesítmény. Ezt az új verziót 1934-ben mutatta be a leningrádi Kirov Színház balett-társulata, majd 1950-ben jutott el Magyarországra.

Ez a darab lett a Magyar Állami Operaház első egész estés nagybalettje, s már eredeti szereplői között is olyan kiválóságokat találhattunk, mint a nemzetközi hírű balettművész és koreográfus, Harangozó Gyula, valamint Kún Zsuzsa, Orosz Adél, Fülöp Viktor és Róna Viktor.
Az óriási sikerhez a kezdetektől hozzájárultak Oláh Gusztáv költői szépségű díszlet- és jelmeztervei. A csodálatos hangulatú mese 55 éve a közönség kedvence: gyakorlatilag minden évben telt házzal játssza az Operaház a karácsonyi időszakban. Az idei, összesen 14 előadásra is néhány nap alatt elkelt valamennyi jegy.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top