nlc.hu
Nyereményjátékok
Hangoskönyv – desszert vagy fõétel?

Hangoskönyv – desszert vagy fõétel?

Mi idegesít legjobban egy magamfajta könyvmolyt? A dugóban, autópályán, síneken, országokon átutazott végtelen órák, amikor ezért vagy azért nem olvashatok. Ilyenkor csak bámulok ki az ablakon, hiába lapul legújabb szerzeményem a táskámban. Otthon meg miért pont akkor dõl ki a vasalnivaló a szekrénybõl, mikor a legizgalmasabb résznél tartok? Mire az ingek glédában állnak, és a vacsora is elkészül, naphosszat monitor elõtt kínzott szemem már tiltakozik a lámpafény ellen. Végleg elvész a könyv a kilométerek és vasalózsinórok szövevényében?




Nem, nem a jótündér jött segíteni, hanem a technika. A Parlando Hangoskönyvkiadó a Kossuth-Mojzer és a Hangoskönyv Kft. mellett a magyarországi hangoskönyvkiadók nem oly régi történetének egyik legjelentősebb szereplője. Honlapjukon az elmúlt két évben megjelentetett művek és az idei ajánlatok is szerepelnek. Nyugat-Európában és Amerikában már nem újdonság, hogy az emberek az autóban töltött órákat kihasználva, vezetés közben jutnak irodalomhoz, vagy épp filléres szórakozáshoz. A hangoskönyv három éves hazai története szintén szép reményekkel kecsegtet. A híres színészek segítségével, minőségi irodalmat kínáló műveket az olvasást szeretők fedezték fel először. Maguknak és szeretteiknek, a televíziót kiváltva, házimunkához és utazás közben. Egérútként az írott szó megőrzéséhez. Kinek a könyv helyett, kinek mellé. Desszertként, vagy éppen – az egyre nagyobb számú hangoskönyv-rajongó számára – főételként.







A Parlando honlapját böngészve gondolatban összeállítottam karácsonyi ajándéklistámat. Van miből választani: lesz, aki prózát kap, lesz, aki verset, lesz, aki patinásat, lesz, aki modernet. Örömmel láttam, hogy a hangoskönyves-polcon három Márai mű is sorakozik, a Gyertyák csonkig égnek és a Nemzeti Színház legnagyobbjai által előadott Füves könyv után a Válás Budán is megjelent, mégpedig a hangjáték forma felé közelítve, hiszen Lukács Sándor narrációja mellett a két főszereplő drámai párbeszédét László Zsolt és Görög László kelti életre.



Azonnal felfigyeltem arra a kiadványra is, amelyen Törőcsik Mari válogat legkedvesebb Pilinszky-verseiből. A gyönyörű versek között Darvas Ferenc zongora-improvizációi engednek némi elgondolkodási időt.
A divatos kortárs olasz szerzőtől, Alessandro Bariccótól már a második hangoskönyvet adja ki a Parlando, a Selyem után most megjelenik a Novecento, a történet, amely Az óceánjáró zongorista legendája c. film alapjául szolgált. Természetesen Csuja Imrével, aki a filmben szinkronizálta a történetet elmesélő színészt, és aki a monodrámát egyszer már sikerre vitte az Örkény Színház színpadán. Darvas Ferenc ebbe a hangoskönyvbe is “belezongorázott”, hogy ne csak elképzeljük, hanem halljuk is a főhős virtuóz játékát.















 




 


 


 


 


Isaac Bashevis Singer A halott hegedűs c. művének témáját, helyszínét az is be tudja tájolni, aki nemigen ismeri a Nobel-díjas író életművét: a Chagall-borító elárulja, hogy az egyszerre életszagú és szürreális történet egy lengyelországi zsidó falu egyszervolt világát idézi fel – Kern András hangjain.







Ki ilyet kap tehát, ki olyat. De egy biztos: a Sörgyári capricciót magamnak tartogatom! Én akarom végigélvezni a bájosan-őrjítően szeszélyes fiatalasszony monológját, amelyet Für Anikó úgy ad elő, ahogy kell: bájosan és őrjítően. A kiadvány “vendégművésze” Kern András, aki a szószátyár Pepin bácsit szólaltatja meg – nem először életében. Így hát a világirodalom legismertebb reklámszlogenét, miszerint „Unatkozik? Vegyen mosómedvét!”, ismét az ő hangján halljuk majd, csakúgy, mint a legendás Menzel-filmben!









Magamnak és szeretteimnek, barátaimnak tehát az irodalomértés új kalandját ajándékozom idén, a befogadás másfajta, élményszerű, izgalmas lehetőségét. Mellé pedig a tanulságot, hogy az irodalomnak helye van az életünkben a nagy rohanás közben is. És nem kell hozzá könyvmolynak lenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top