nlc.hu
Nyereményjátékok
Friss levegõ

Friss levegõ

Fesztiválok-Filmszemlék

• 37. Magyar Filmszemle – A legjobb elsőfilm díja

• Cannes 2006 – Semaine de la Critique szereplés

• European Discovery díj jelölés 2006

• Pécsi Nemzetközi Filmünnep – Arany Benjamin díj

• Varsó Nemzetközi Filmfesztivál – FIPRESCI DÍJ – Nemzetközi Filmkritikusok Szövetégének díja

• Új –Delhi – Női Filmek Nemzetközi Fesztiválja – Legjobb rendezés díja





…..felsorolni sem egyszerű azt a közel 40 fesztivált, ahol az elmúlt egy évben szerepelt a Friss levegő. Számos nemzetközi elismerés után január 4-től a hazai mozik is vetítik Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmjét a Friss levegőt.

Viola még mindig nagyon szép nő. Angéla szégyelli Violát. A kommunikáció közöttük már szinte lehetetlenné vált. Csak a kedvenc sorozatukat nézik mindig együtt, soha nem mulasztanak el egy részt sem. Valószínűleg titkon mindketten szerelmesek a főszereplőbe.
Viola ott dolgozik, ahol senki sem akar dolgozni. Keresi az igazi férfit, akit szeretni tudna. Angéla szép ruhákat szeretne tervezni. Valami másra vágyik. Egy másik életre.
Friss levegőre.

„A Friss levegő egy 17 éves kamaszlány és nyilvános illemhelyen dolgozó édesanyjának kapcsolatát, illetve a felnőtté válás kérdéseit vizsgálja. Azt az időszakot szeretnénk megmutatni, amikor egy kamasz elkezdi meghatározni önmagát: hogy ki is ő valójában a többiekhez képest. Ez már eleve egy nagyon nehéz feladat mindenkinek, a főszereplő lánynak pedig tovább bonyolítja a dolgát, hogy rettenetesen szégyelli édesanyja foglalkozását, ellenben nagy dolgokról álmodik. A gyermekkorból a felnőttbe való átlépés annyit tesz, hogy elkezdi megérteni saját sorsát, és korlátozott lehetőségeit, s így aztán le kell mondania az álmairól, de legalábbis nagy részükről. Valahol ez a lényege a gyermek/kamasz létnek a felnőtt világ realitásával szemben.” – nyilatkozta még a forgatás alatt Kocsis Ágnes.





A történet komolysága azonban ne vegye el senki kedvét a film megtekintésétől, a fiatal rendezőnő a humor segítségével teszi könnyebbé az egyedülálló anya és az érzékeny lánya életének bemutatását. Ráadásul a Friss levegőben folyamatosan felbukkanó apró utalások – például az anyát mindig piros, a lányát kizárólag zöld ruhákban láthatjuk – még tovább árnyalják a szereplők lelkivilágának amúgy is részletgazdag ábrázolását.

A Friss levegőben sorozatosan visszaköszönnek a ’70-es és ’80-as évek – mára már kultikussá vált – használati tárgyai. Ki ne emlékezne a panellakások „kötelező” dekorációs elemére az egész falat beborító poszterre vagy a tárcsázós telefonra? A film ugyan a mában játszódik, azonban mint olyan sokan a körülöttünk élők közül, a film szereplői is egy kissé benne maradtak a múltban, hiszen máról holnapra élnek, tárgyaik, bútoraik 20-25 éve ugyanazok.






A főiskolai diplomafilmnek induló alkotás kiemelkedő rendezői munkájának és főszereplői lenyűgöző játékának köszönhetően nyerte el a zsűrik és a közönség elismerését. A Pécsi Filmünnep zsűrijének az indoklása szerint a Friss levegő az őszinte, egyszerű és tiszta cselekményvezetéséért kapta meg a díjat. Szerintünk igazuk volt. És szerinted?



További érdekes anyagok a Friss levegőről: www.frisslevego.hu


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top