Nyereményjátékok

Tatami, japán padlógyékény

Látogass el a Terebess Center segítségével a távoli kelet világába, a letisztult formák, egyszerû szépségû lakberendezés hazájába!

A tatami szorosan szövött gyékényfonat borítású rizs szalmaalap, melyet varrott textilszegély tart össze. A négyszögletes egység mérete 90X180 centiméter, vastagsága 5 centiméter. A japán szobák méretezése és elnevezése még a mai napig is a lefektetett tatamik száma szerint történik. Szabványos méretével a japán építészet modulszerű alapegységévé vált sok-sok évszázada. A kissé édeskés szagú tatami-borítású szoba – részben párnákkal kiegészítve – kezdetektől fogva a japán otthonok életterét, az ülés, a fekvés, az étkezés, a játék helyszínét jelentette egyszerre. A mai japán házakban vagy lakásokban gyakori, hogy legalább egy tatami-borítású szoba található, ahol a tokonomában (alkóv) egy tekercskép látható, előtte egy ikebana kompozícióval.

Utcai lábbelivel nem szabad a tatami felületére lépni, ami megmagyarázza azt az ősi szokást, hogy a cipőt minden körülmények között le kell venni, ha egy japán házba, lakásba vagy valamilyen tradicionális épületbe lép be valaki, hiszen korábban szinte valamennyi belső felületet tatami borított.

 

 

Még több érdekességet találhatsz a www.terebess.hu weboldal Ázsia lexikonjában.

Az ajándékokat a Terebess Center ajánlja fel.

Elérhetőség:
Terebess Center
2143 Kistarcsa, Szabadság út 56.
Tel.: 28/50-70-70
E-mail: terebess@terebess.hu
www.terebess.hu

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top