Nyereményjátékok

Hogyan mentsünk jegesmedvét és pingvint?

Mi köze van a háztartásomnak a sarkvidékhez? Nagyon is sok. Életmódunkkal befolyásoljuk nemcsak a jegesmedvék és a pingvinek, de a Föld összes élőlényének életét. Éljünk úgy, hogy megmentjük őket a kipusztulástól!

A WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet kutatási eredményei azt mutatják, hogy egyre nehezebb életkörülmények között élnek a pingvinek az Antarktiszon. A globális felmelegedés következtében eltűnik a jégtakaró, ahol fiókáikat felnevelik, a felmelegedés és a túlhalászás együttes hatása miatt egyre kevesebb élelem áll rendelkezésükre.

A legnagyobb testű pingvin, a fenséges császárpingvin kolóniái közül többnek is megfeleződött az egyedszáma az elmúlt 50 évben. Fiókáikat a tenger jegén nevelik fel. Előfordul, hogy a jégpáncél hamarabb olvad el, mint ahogy a fiókáknak kifejlődne a vízálló tollazata, így ilyenkor a biztos pusztulás vár rájuk.

Az Antarktisz és az Északi-sark ötször gyorsabban melegszik, mint bolygónk más területei. Jégtakarójuk csaknem felére zsugorodott az elmúlt 40 évben. Ez a jegesmedvéket szó szerint súlyosan érinti. Vékonyabbak lettek, és nem azért, mert követik a divatot. Egyre rövidebb a sarki tél időszaka, amikor befagy a tenger, és ők könnyebben tudnak fókára vadászni. Mind többet kell vándorolniuk és úszniuk, hogy élelmet találjanak. Előfordul, hogy erejük elfogy, mielőtt rátalálnának egy nagyobb jégtáblára.

Hogy mi köze van mindennek hozzánk? Az éghajlatváltozást az ember okozza azzal, hogy üvegházhatású gázokat juttat nagy mennyiségben a légkörbe. Energiatakarékossággal és széndioxid-kibocsátásod csökkentésével Te is hozzájárulhatsz az éghajlatváltozás megállításához! A WWF Elsősegélycsomagja segítséget nyújt környezettudatos életed elkezdéséhez.

Fogadd meg, hogy teszel legalább egy dolgot az életedben, hogy csökkentsd energiafelhasználásodat! Klímafogadalmad a wwf.hu weboldalon várjuk.

Az Elsősegélycsomag-akció támogatói: Toyota, Európai Bizottság, Dunapack, OBI, Junkers, Kapacitás Kft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top