Nyereményjátékok

101 kiskutya

A pötty sosem megy ki a divatból és végre - 1961-es bemutatója először - DVD-n is elérhető lesz március 12-től. Walt Disney dalmatái immár három generáció szívét hódították meg, és jó úton járnak a legfiatalabbak felé is.

A 101 kiskutya igazi örökzöld – ha meg lehetne mondani, mi a siker receptje (ha volna ilyen egyáltalán, valószínűleg sokkal gyakrabban sikerülne ennyire pontosan telibe találni a nézők ízlését), az biztos, hogy ebben a filmben benne rejlik: fantázia, humor és családias érzelmek éppen megfelelő arányú keveréke, igazi – bár gyerekbarát – krimifeszültség, négy nagyszerű dal és végül, de nem utolsó sorban minden idők egyik legszórakoztatóbb gonosza: Szörnyella de Frász. Az első olyan Disney-mozifilm, amely a mai világban játszódik, igazi mese tudott maradni. Az alapjául szolgáló meseregényt a forgatókönyvírók jócskán átalakították, saját ötleteikkel dúsították fel. Szörnyellát a regény írója egy divattervező ismerőséről mintázta, és az ő leírása alapján a stúdió egyik veteránja, egyebek közt a Hamupipőke-figura létrehozója rajzolta meg: hiába helyesek a kutyák gazdijai, Roger és Anita, hiába drukkol mindenki a kölykök megmeneküléséért, a Százegy kiskutya legemlékezetesebb pillanatait valószínűleg a megszállott kutyabunda-mániásnak köszönhetjük.

Azért a kutyák is különlegesek: állítólag összesen 6 469 952 pöttyöt rajzoltak rájuk az alkotók: Pongónak 72, Perditának 69, a 99 kiskutya mindegyikének pedig fejenként 32 jutott belőle. Megrajzolásuk abban a korban, amikor még nem komputerek készítették az animációs filmeket, igazi technikai bravúr volt: bármelyik másik stúdió egyetlen pöttyös kutya megrajzolásától is visszariadt volna, ám a Disney Stúdió egyik vezető munkatársának a Xeroxot felhasználó technikai újítása lehetővé, és viszonylag egyszerűvé tette az eljárást.

Az 1961-es bemutató egyszerre volt elsöprő kritikai és közönségsiker. Azóta sem csillapodott a történet népszerűsége. Bár készült már folytatás, élőszereplős moziváltozat és tévésorozat is belőle (a maga módján mindegyik sikert is aratott), az eredeti Százegy kiskutya kihagyhatatlan élmény marad: nem csak régi rajongói nosztalgiázását segíti, hanem a legifjabb nézőit is biztosan elbűvöli. Talán a zene teszi. Talán a sok édes kiskutya. Vagy éppen az ellenállhatatlan főgonosz…

A 101 kiskutya március 12-én megjelenő 2 lemezes extra változatán a film mellett sok-sok extrát is találunk. Többek között kisfilmeket, kimaradt dalokat, kimaradt jeleneteket, videoklipet, mind mind magyar felirattal vagy szinkronnal.

 

Nézd meg az InteCom honlapját! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top