Nyereményjátékok

Vesztegzár a Grand Hotelben – zenés vígjáték a Nemzeti Színházban

A jávai luxushotelben felhőtlenül nyaral a hetvenéves trónörökös, a gavallér szállítmányozó, a hajdani operaprimadonna, arisztokraták és szélhámosok, amikor felüti fejét a bubópestis. A lezárt kapuk mögött megölnek egy rejtélyes szerzetest, eltűnik egy milliókat érő füzet és a komplett bevétel. A rendőrfelügyelő ciános vermuttal a kezében pohárköszöntőre emelkedik: "Mindenki őrizze meg a nyugalmát!"
Mertz Tibor - László Zsolt
Mertz Tibor – László Zsolt

Az eredeti Rejtő Jenő regényt Hamvai Kornél írta át, Varró Dániel dalszövegeivel és Darvas Benedek zenéjével. Hamvai a darab jó hangulatban telt olvasópróbáján elmesélte, hogy már 12 évesen eldöntötte, hogy a regényből darabot kell írnia, s bár az azóta eltelt 25 évvel nem tud elszámolni, nagyon nehéz feladatra vállalkozott: szerinte Rejtő színpadi adaptációra teljesen alkalmatlan módon írta meg a Vesztegzár a Grand Hotelben-t.

Március 15-én nyílt próbát tartott a Nemzeti, ahol a közönség nevetéseiből kiderült: a darab roppant mulatságos lett, s ebben nagy szerepe van Varró Dániel dalszövegeinek is.

„ A szeparémba ne derogáljon behanyatolni, madmazell! Ha óhajt enyhet, kenyérre kenhet, de öklelek, ha ingerel. Talán a múltam nem makulátlan, na de a lelkem szenzitív. Nem bagatell, ha halni kell, ilyenkor a csoda jólesik egy frissen facsart női szív.”

A drámaíró még azt is elmesélte, hogy a regény színpadra állításában komoly szerepet játszott az a vágy, hogy Molnár Piroskát és Hollósi Frigyest szerelmespárként lássa a színpadon. Az eredeti regényhez képest több szereplő nevét megváltoztatta a szerző, illetve új szerepeket írt bele. Garas Dezső karaktere, Ali Zogoli az albán koronaherceg, egy átvodkázott nemzetis este eredménye, amikor is pár pohár lehajtása után a büfében Hamvai Kornél ígéretet tett arra, hogy ír egy szerepet a Nemzet Színészének az előadásba, s a kijózanodás után már nem volt visszaút.

A Vesztegzárban egyébként szerepel a Nemzeti Színház színe-java, többek között Molnár Piroska, Hollósi Frigyes, Benedek Miklós, Hevér Gábor, Marton Róbert, Nagy Cili, László Zsolt, Spindler Béla, s vendégként felváltva játssza Odette Defleur, belga direktrisz szerepét Malek Andrea és Kovács Patrícia.

Benedek Miklós - Kovács Patricia
Benedek Miklós – Kovács Patricia

Az ékszerdoboz-szerű díszletben, amelyet Horesnyi Balázs tervezett, minden technikai lehetőségét bemutatja a teátrum, Füzér Anni tervezte jelmezekkel és Bodor Johanna koreográfiájával igazán látványos zenés vígjáték van készülőben a Nemzeti Színházban. Bemutató április 6-án.

A fotók próbán készültek. Fotó: Eöri Szabó Zsolt  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top