Nyereményjátékok

Tavaszi zsongás világsztárokkal

Lantos Zoltán
Lantos Zoltán

A Jazztavasz 2008 a Lantos Zoltán Mirrorworld lemezbemutatójával kezdődik április 30-án. Lantos Zoltán klasszikusan képzett hegedű virtuóz, aki kilenc év indiai tartózkodás alatt elsajátította az ottani hegedűtechnikát is. Hazatérése után tovább alakította sajátos zenei világát, melyben a keleti zene jellemzőit ötvözte a kortárs európai jazz sajátosságaival.
Zenekara, a Mirrorworld az európai kortárs hangszeres zene keretei között elegyíti az indiai hagyomány hangját a magyar népi és írott zenei értékekkel. Új lemezének bemutatóján olyan jeles művészek is közreműködnek, mint Borbély Mihály, Lukács Miklós vagy Dés András.

Május 1-jén igazi legenda érkezik a Müpába. A Grammy-díjas McCoy Tyner játszott a Coltrane-kvartettben, készített az afrikai zenei hangzást idéző szólólemezeket, zenélt bigband-felállásban, illetve trióban is, később pedig egyedülálló kompozíciós játékstílusát is megcsillogtatta. A művész épp idén ünnepli hetvenedik életévét, az ünnepet csak tovább fokozza, hogy napjaink egyik legkiválóbb tenorszaxofonosa, Joe Lovano is elkíséri. Lovanot édesapja, Tony „Big T” Lovano képezte muzsikussá, majd Bostonban, a Berklee Shool of Music növendéke volt, később Herb Pomeroy, Joe Viola, Andy McGee tanítványa volt.

McCoy Tyner
McCoy Tyner
Joe Lovano
Joe Lovano
Oláh Kálmán
Oláh Kálmán

A következő napon az idén Szabó Gábor díjjal elismert Oláh Kálmán tart szerzői estet. Concerto for Symphony Orchestra & Jazz Band című művének előadása a jazz igazi ünnepének ígérkezik, hiszen a jazzkarmesternek is titulált Kovács László által vezényelt Miskolci Szimfonikus Zenekar mellett Jack DeJohnett, Ron McClure és Gerard Pesencer is színpadra áll.

Núria Rial és Balázs Elemér
Núria Rial és Balázs Elemér

Az idei Jazztavaszt a Balázs Elemér Group zárja majd. A kiemelkedően egyéni hangzásvilággal rendelkező formáció legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amit a férfi és a női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Az estet a Voces4 énekegyüttes, Kallai Nóra és a spanyol vendégszólista, Núria Rial közreműködése emeli igazán maradandó élménnyé.

További információk: www.mupa.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top