Nyereményjátékok

Több milliárd baktérium egészségünk szolgálatában (X)

Napjainkban az egészségtudatos táplálkozással kapcsolatban közkedvelt és gyakran használt szó a probiotikum. De mik is azok a probiotikumok?
Lactobacillus
Lactobacillus

Bélrendszerünk 400 négyzetméteres felszínén, ezen belül is a vastagbélben, több százféle baktérium él a gazdaszervezettel együttműködve. Ezek a baktériumok alkotják bélflóránkat, melynek össztömege kb. 1,5-2 kg. Egy egészséges felnőtt ember bélflórája 10-szer több baktériumot tartalmaz, mint amennyi sejt van az egész szervezetében!

A normál bélflórát alkotó baktériumok közül van néhány, amely kiemelten hasznos a szervezet számára, ide tartoznak a lactobacillus törzsek és a bifidobaktériumok.

A bélflóra kialakulása már a születés pillanatában megkezdődik, amikor a gyermek áthalad a szülőcsatonán, az anya hüvelyében lévő baktériumok bejutnak a szervezetébe, és megkezdik a normál flóra kialakítását.

Bélflóránk feladata, hogy meggátolja a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását, részt vegyen a tápanyagok lebontásában, segítse a vas, a magnézium és a kalcium felszívódását, B-vitaminokat és K-vitamint termeljen.

Az immunrendszer 70%-a a bélben, vagy ahhoz kapcsolódóan helyezkedik el, és a probiotikumok több ponton is serkentik az immunrendszer működését. Egyrészt a születést követően hatásuk van az immunrendszer érésére, másrészt a későbbiekben segítik az idegen anyagok felismerését, a falósejtek munkáját. Elősegítik a bélnyálkahártya felszínén található immunanyag termelődését is.

Sajnos a bélflóra egyensúlya nem állandó, vannak olyan helyzetek és állapotok, melyek véget vetnek ennek az egyensúlyi állapotnak. A leggyakrabban gyógyszerszedéshez köthető ez a folyamat, így negatív hatással vannak bélflóránkra például:

  • A különböző fertőzésekre szedett antibiotikumokA gyomorsavkötő gyógyszerek
  • A szteroidot tartalmazó gyulladásgátló szerekÉs a hormontartalmú készítmények
  • Bélflóránk egyensúlyi állapotának megtartásáért mi is felelősek vagyunk. Sokat tehetünk bélrendszerünk egészségéért a jól megválasztott étkezéssel, a káros szenvedélyek csökkentésével, vagy teljes elhagyásával, és az életünkben előforduló stresszhelyzetek minimalizálásával vagy megfelelő megoldásával.

Arra is oda kell figyelnünk, hogy azokban a helyzetekben, melyekről biztosan tudjuk, hogy negatívan befolyásolják a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumokat, probiotikumok szedésével gondoskodjunk bélflóránk egyensúlyának helyreállításáról.

További információkat talál a Béres Egészségtár – ProBio6 kapszula termékoldalán:

http://www.beres.hu/hu/termekek/probio_6_kapszula/

A Béres Egészségtár – ProBio6 kapszula speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer a károsodott bélflóra egyensúlyának helyreállításához szükséges jótékony probiotikus baktériumokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top