Nyereményjátékok

Jazz Showcase 2009 – előttem az utódom! (X)

2008. után 2009 januárjában is élettel telik meg a Fesztivál Színház és a Zászlótér, hogy a jövő jazznemzedéke ismét a nagyközönség előtt bontogathassa szárnyait, míg este a "nagyok" állhassanak színpadra.

2009. január 8. és 10. között minden délután 16 órától ifjú jazzmuzsikusok koncertje látható a Fesztivál Színházban és a Zászlótérben. Minden nap négy-négy koncertet láthatnak az érdeklődők, a tehetségek este 8 óráig óránként váltják egymást.

Esténként pedig – a „nagyoknak” hála -, a billentyűk kerülnek a középpontba.

A jazzbörze első napjának fő koncertjén Kaltenecker Zsolt, Borlai Gergő és Lukács Péter lép fel. A zenészekre jellemző, hogy a kortárs improvizáció lehetőségeit olyan hihetetlen széles keretek között értelmezik, amelyre az általuk képviselt magas színvonalon pillanatnyilag nehéz találni további itthoni példákat.

Közös játékuk minden bizonnyal a European Mantra és a Kaltenecker trió közös többszöröse: fantasztikus együttjáték, a fizika határait súroló technikai megoldások, megalkuvásoktól mentes dinamikai és harmóniai megoldások teremtenek egyedi műfajt a színpadon.

A második nap délutáni koncertjeit követően Binder Károly tart szólózongora-estet. A sokoldalú művész zongorajátéka és kompozíciói egyetlen stiláris vagy műfaji kategóriába sem sorolhatók be.

Zeneszerzői fejlődésében Bartók Béla grandiózus életműve mellett tisztán nyomon követhető a kárpát-medencei folklórkincs, a magyar őshaza, a Volga-Káma vidék dallamvilága, de még a Steve Reich nevével fémjelzett amerikai repetitív iskola hatása is.

 

Jazz Showcase 2009-et a Gonda János-Berkes Balázs Duó estje zárja. Gonda János a hazai jazz-élet úttörő, meghatározó és véleményformálásával a mai napig mértékadó alakja. Különböző együtteseivel a 60-as évektől alkalma nyílt számos országban koncertezni, a 70-es években pedig gyakran lépett fel szólóban is.

Mint komponista elsősorban jazz-darabok szerzőjeként vált ismertté, de írt játékfilm-zenéket, balett- és színházi kísérőzenét, musicalt, tánckompozíciókat, valamint modern dalokat is.

Látogass el honlapunkra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top