Nyereményjátékok

Rostban gazdag finomságok

Amikor elropogtatunk egy kekszet, piskótát, illetve ostya vagy müzliszeletet, akkor az emberiség legalapvetőbb és legrégibb élelmiszeréből, gabonafélékből készült élelmiszert fogyasztunk, amelyek révén rengeteg értékes tápanyag kerül a szervezetünkbe. A teljes értékű gabonában megtalálható élelmi rostok például számos pozitív élettani hatásuk mellett, segítik emésztésünket, ezáltal pedig jó közérzetünk megteremtését. Egy közelmúltban készült Európai Uniós tanulmány szerint, a magyar fogyasztók 94%-a tudja, hogy a gabonafélékből és a teljes kiőrlésű gabonákból készült minőségi élelmiszerekből nagyobb mennyiség fogyasztását ajánlják a táplálkozási szakértők a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében.

Rostban gazdag finomságok
A gabonafélék, valamint az abból készült ételek, az emberiség egyik legősibb, de bizonyítottan legalapvetőbb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszerei. Nem meglepő tehát, ha az aratás kezdetét és végét minden kultúrkörben és társadalomban mind a mai napig megünneplik.

Hazánkban, a hagyományok szerint az aratás kezdő napjaként június 29-ét Péter, Pál napját tartják számon, befejezését pedig az új kenyér ünnepéhez, augusztus 20-hoz kötik.

Rostban gazdag finomságokA gabonafélék táplálkozástani szempontból a legfontosabb táplálékaink közé tartoznak, jótékony hatásukat a magas, összetett szénhidráttartalmuk adja.

A gabonaszemekben E-vitamin, valamint különösen a teljes kiőrlésű gabonák esetében értékes B-vitaminok találhatóak. Ezen kívül jelentős az ásványi anyag tartalmuk is: kálium, foszfor, magnézium, kalcium és szelén is található bennük. A minőségi kekszekben, piskótákban, illetve ostya vagy müzliszeletekben megtalálható gabonamagvak héja elsősorban vízben nem oldódó rostokat, (cellulózt, hemicellulózt, lignint) tartalmaznak.

Rostban gazdag finomságokEzek a ballasztanyagok részt vesznek a normális bélműködés fenntartásában. Bőséges folyadékbevitel mellett ugyanis megnő a térfogatuk, és lerövidítik a salakanyagok bélrendszeren való átjutási idejét.

A kiegyensúlyozott táplálkozás megteremtésében és egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszanak a vízben oldódó rostanyagok is, hiszen csökkenthetik a koleszterin- és a vérzsírszintet, s mindemellett egyenletesebbé teszik a vércukorszintünket is. Kevés dolog van, ami hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz és finom is egyszerre, élvezzük ki minden rostját!

Látogass el honlapunkra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top