Ez a mennyiség elég lenne ahhoz, hogy szinte az összes éhező jóllakjon. A kidobott étel termesztéséhez és öntözéséhez szükséges édesvíz elegendő lenne 9 milliárd ember háztartási igényei kielégítésére (200 liter / fő / nap) – ez a szám megfelel a föld 2050-re becsült népességének. Az Egyesült Államok és Európa élelmiszerfogyasztása majdnem kétszer annyi, mint amennyire a lakosságnak valóban szüksége van.*
Ennek egyik oka ételeink romlandósága. Pedig az egészséges táplálkozád feltétele a friss ételek- és így a frissesség megőrzése.
Az élelmiszer több tényező miatt veszti el ízét és tápanyagtartalmát:
Biológiai tényezők: baktériumok, gombafélék, vírusok, paraziták és penész, amelyek betegségek kialakulásához is vezethetnek.Természetes tényezők: fény, meleg, levegő és nedvesség,amelyek révén az étel elveszíti természetes tulajdonságait.Kémiai tényezők: oxidáció és erjedés, amelyek egészségre káros méreganyagokat termelhetnek.
A régi időkben a só, az ecet és a szárítás voltak az elterjedt tartósítási módszerek, de ezek a tápérték, az íz, az állag megváltozásával jártak. Manapság hűtőszekrényben tároljuk ételeinket. Az élelmiszert alacsony hőmérsékleten tárolva, megelőzhetjük a baktériumok elszaporodását, de ezzel a módszerrel a zöldségek egy idő után elfonnyadnak és kiszáradnak, a hús elszíneződik és avasodik, a hal erőteljes illatot áraszt átadva a kellemetlen szagokat a többi hűtőben tárolt élelmiszernek. Így ugyan az élelmiszert hosszabb ideig tárolhatjuk, de időközben elveszik az étel frissessége és íze.
Erre a problémára létezik megoldás: a vákuumcsomagolás.
A Zepter innovatív vákuumfóliázó rendszerét most új, dinamikusabb narancssárga színben kínálja.
A VacSy® egy szabadalmazott, innovatív vákuumfóliázó rendszer, amelynek segítségével vákuumot hozhatunk létre tárolóedényekben és a különleges tekercsben forgalmazott fóliatasakokban.
Ez a természetes tartósító módszer azon az elven alapul, hogy az élelmiszer közvetlen környezetéből eltávolítjuk a levegőt, jelentősen lelassítva az oxidációs folyamatokat és a baktériumok és gombafélék elszaporodását. Így az ízek és az értékes tápanyagok hosszab ideig megőrizhetőek. A rendszer emellett számos különböző formájú és funkciójú tárolóedényt kínál, melyek rendkívül ellenálló lexánból készültek. A rendszer részeként megvásárolható egy fóliázó egység, mely révén a fóliatasakokban történő vákuumos tárolás is lehetővé válik.
Legyen takarékosabb, csökkentse élelmiszer hulladékának mennyiségét és fogyasszon frissebb ételeket!
*forrás: http://www.feeding5k.org/food-waste-facts.ph