Nyereményjátékok

Ünnepi forgatag a Budai Várban

Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.

Ünnepi forgatag a Budai VárbanA 19. alkalommal megrendezésre kerülő Borfesztivál a szentendrei szüreti sokadalommal kezdődik, boregyetemmel és múltidéző fotókiállítással folytatódik, a Borkiállítás és Vásárral csúcsosodik ki, majd a Borfesztivál gálakoncertjével és a jótékonysági borárveréssel fejeződik be. A nagykorúvá vált a Budavári Borfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze.

A szeptember 8-án kezdődő budavári ünnepi forgatagon 15 ország több mint 200 borászata és két színpadon közel hatvan kulturális produkció várja a látogatókat. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégrégió jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseikre. Díszvendég a Kárpát-medence határon túli magyar borászata.

Nyitókoncert a Hooligens-szel. Jazznap a Hot Jazz Banddel, Benkó Dixieland Banddel, Jazzsteps-szel. A szívet melengető muzsikáról a Ghymes, a Csík zenekar, az Etnofon és még sok ismert együttes gondoskodik. Szombaton népzenei és néptáncgála, vasárnap a cigányzene virtuózai kápráztatják el a közönséget.

Lesz borbíráló tréning, pezsgőlovag avatás, szüreti felvonulás, játék és meglepetés. A kiváló borokhoz különleges étkeket kínálunk, ínyenceknek, nagyétkűeknek, édesszájúaknak egyaránt. Ha nem ismered a Szittya pitát, az Embörös rétest, gyere el és kóstold meg.

És add hírül barátaidnak, a nagyközönségnek, hogy szeptember 8. és 12. között ismét Borünnep lesz a Budai Várban, ahol Magyarország borászainak színe-java személyesen kínálja majd a borait.

A Budavári Borfesztivál programjairól, szolgáltatásairól, érdekességeiről, a színpadi fellépőkről minden fontos információ megtalálható a Borfesztivál megújult honlapján a www.aborfesztivál.hu-n.

 

Ünnepi forgatag a Budai Várban
 

Alig várjuk, hogy ez év szeptemberében is megrohamozhassuk a Budai Várat, hogy öt napra elfoglaljuk, és birtokba vegyünk mindent, amit a 19. Budavári Borfesztiválon találunk. És bizony van mit zsákmányolni… Együtt van itt minden, ami szem-szájnak ingere, és ami nemzeti kultúránkat jelenti: hagyomány, zene, tánc, költészet, és természetesen a mindent átölelő bor. A bor, ami hosszú évszázadok óta szomorúságában és jókedvében is hűséges társa a magyar embernek.”
(Szarka Gyula – Ghymes ajánlása)

Mindez így, együtt a Borfesztiválon!

A nagykorúvá vált a Budavári Borfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze.

Az eseményen évről-évre több tízezren ismerkednek meg a kulturált borfogyasztás művészetével, a borok készítőivel, a magyar gasztronómia és népzene különlegességeivel.

A fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 19 éve tartó célkitűzése megismertetni az érdeklődőkkel a legkiválóbb magyar borokat, a világ nemes borait. Személyes találkozásra hívni a borászokat és borkedvelő barátokkal, mosolyt csalni az emberek arcára és felejthetetlen élményt nyújtani mindenkinek. Ezért igazán érdemes Budapestre, Magyarországra látogatni!  

 

Boregyetem – (Tudás)szomj-oltás tiszta forrásból
Szeptember 6-7.
Magyar Kultúra Alapítvány Székháza

Mint már évek óta, idén is a Boregyetemmel indul a  Budavári Borfesztivál. Garantáljuk a műértő szórakozást magas szinten! Izgalmas témák hiteles előadóktól, akik a mustfokolót cserélik mikrofonra hétfő és kedd délután. Mivel száraz torokkal a tudás is nehezebben szívódik fel, 2010-ben is remek borok kóstolása teszi teljessé az élvezetet mindkét napon!

Ízelítő: Piacvezető magyar bor márkák külföldön. Lehetőségek a magyar roséban és sillerben. Igényes bor és sajt harmóniája. A történelmi Magyarország borvidékei és lehetőségei. A dicső múlt ápolói a történelmi borvidéken – határon túli magyar borászatok bemutatkozása.

 

(F)elszállott a páva
Múltidéző képek a 70-es évek hagyományőrző Magyarországáról
Szalay Zoltán fotókiállítása
Szeptember 8-26.
Magyar Nemzeti Galéria

Egy-egy tájegység, népcsoport hagyományait, tárgyi kultúráját, szokásait ismerhetjük meg a kiállításon bemutatásra kerülő fotográfiák segítségével, amelyek már a hetvenes évek végén is eltűnő világot örökítettek meg. Szalay Zoltán fotóriporter másfél éven át – a Röpülj páva országos televíziós vetélkedő forgatócsoportjának tagjaként – járta az országot és készítette el azt a több ezer színes felvételből álló népművészeti gyűjteményét, amely ma már kortörténeti és megismételhetetlen dokumentum.

 

Borfesztivál – Borkiállítás és Vásár

Szeptember 8-12.
Budai Vár teraszai

Borból, dalból, muzsikából, ízletes étkekből, kellemes találkozásokból bőséges lesz a kínálat a Budavári Borfesztiválon. Több mint 200 borászat, 15 ország borai, közel 60 színvonalas, szórakoztató, kulturális produkció. Öt napon át tart a Borkiállítás és Vásár (Borfesztivál), ahol Magyarország borászainak színe-java kínálja legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégrégió jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

A jó borokat jó ételek kísérik: rengeteg ínyencfalat várja a vendégeket, grill- és bográcsételek, balatoni pisztráng, fogas, kemencében sült finomságok, birkagulyás, nagyétkűeket embörös rétes, töki pompos, az édesszájúakat ropogós rétesek, kürtőskalács, szilvalekváros prósza, valamint péksütemények, szendvicsek, juh-, kecske-, tehénsajtok, és a Katona-kantin (Falatbár).

Díszvendég a Kárpát-medence magyar borászata.

 

Színpadi programok

A bor olyan, mint a zene. Nem kell zeneszerzőnek lenni ahhoz, hogy élményeket, érzelmeket váltson ki abból, aki belekóstol.” (Orosz Zoltán, tangóharmonikaművész)

Kóstoló a zenei programokból: fergeteges nyitóbuli a Hooligens-szel, jazznap a Hot Jazz Banddel, Benkó Dixieland Banddel, Jazzsteps-szel. A szívet melengető muzsikáról a Ghymes, a Csík zenekar, az Etnofon gondoskodik. A már megszokott népzenei és néptáncgála sem maradhat el. A Borfesztivál záróakkordjaként a cigányzene virtuózai kápráztatják el a közönséget.

 

Szüreti felvonulás
Szeptember 11.

Idén is mintegy 800 főt megmozgató szüreti felvonulás pezsdíti fel a várkerület életét. A menetet a vendégrégió hagyományőrzői, a magyarországi borvidékek elöljárói, borrendjei, borbarát egyesületei, valamint a borrégiókat képviselő néptánc együttesek tagjai alkotják. Útvonal: Szentháromság tér – Táncsics Mihály utca – Bécsi Kapu tér – Kapisztrán tér – Tóth Árpád sétány – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Szent György utca – Koldus kapu – Hunyadi udvar – Fesztiválszínpad.

 

Borbíráló tréning
A Borkiállítás és Vásár idején és helyszínén

Különleges ajánlat a Borfesztivál vendégeinek! Nem kell messzire menniük, csak a VinAgora sátorig azoknak, akik szeretnének megismerkedni a világ első borbíráló informatikai rendszerével, és akik szakemberek segítségével egy órára borbírává válhatnak.

Jótékonysági borárverés

Az elmúlt évben három millió forint gyűlt össze a Borárverésen, amelyet a Máltai Szeretetszolgálat fordít nemes célokra. Az idei év újabb kihívás, újabb licitálás! A vacsorával egybekötött jótékonysági borárverésen a fogások között a felajánlott tételek termelőitől kóstolhatnak borokat a licitálók, érdeklődők. A hazai borászok kiváló borai kerülnek kalapács alá, a befolyt összeg idén is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat céljaira kerül felajánlásra.

Gálakoncert
Szeptember 16.
Művészetek Palotája

A gálakoncert idén a magyar nemzeti romantika legendás nagyjai előtt tiszteleg. Hallgassuk csodás muzsikájukat, és emlékezzünk rájuk: Erkel, Dohnányi, Liszt és Kodály.
Közreműködik Jandó Jenő, Héja Domonkos, és az Óbudai Danubia Zenekar.

Ünnepi forgatag a Budai Várban A Borkiállítás és Vásárra megváltott karszalag egyszeri ingyenes belépést biztosít a szeptember 8-12. között megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Vásárra. www.bnv.hu

Részletes és folyamatosan frissülő információk a 19. Budavári Borfesztivál honlapján: www.aborfesztival.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top