Nyereményjátékok

Halászbástya Étterem

Találd meg és gyűjtsd össze a VALENTINO és VALENTINA figurákat a Nők Lapja Cafe oldalain és indulj egy két főre szóló romantikus vacsoráért a budapesti Halászbástya étteremben!

Halászbástya étteremA Halászbástya Étterem maga a megelevenedett múlt
A hagyományok tiszteletének és a legmodernebb technológiák alkalmazásának tökéletes harmóniája.

A Budai Várat ékesítő Halászbástya napjainkban már nem tölt be védelmi funkciót, kizárólag a csodálatos budapesti panoráma őrzője. A hófehér épületegyüttes varázslatos korba repít, amelynek kizárólag a túlparton szikrázó mai modern Budapest lehet az ellenpontja. A Budai Vár mindig is a csodák birodalma marad.

A megújult Halászbástya Étterem

A felújított Halászbástya Étterem klasszikusan elegáns színtere a vendéglátásnak. A varázslatos termek, a gyönyörű budapesti panoráma és a legmagasabb színvonalú kiszolgálás kétségkívül tökéletes választás az élet legfontosabb pillanataihoz. A megelevenedett múlt, a tradicionális környezet impozáns berendezésével különlegessé tesz minden percet.

Halászbástya étteremA Hunyadi János útról nyíló, Schulek Frigyes által tervezett lépcsősoron felsétálva, a Szentháromság térről belépve vagy a felújítás során elkészült személylifttel feljutva a Halászbástya Étterem fogadóterébe érkezünk, ahol hostess és doorman várja a vendégeket. Az előtérből a 50 fős Lovagterembe vezet első utunk, ahol a központi 10 fős asztal mellett három 6-8 fős asztal uralja a teret. A gyönyörű kristálycsillárok és a falmélyedésekben elhelyezett kőtári emlékek elegáns és meghitt környezetet teremtenek. Az Északi és a Keleti szárnyban további 2 és 4 fős asztalok találhatóak. Csigalépcső visz fel a Lovagterem Galériájába, ahol 5 asztalnál 4 vagy 6 fős társaságok kényelmes, egymástól elkülönített leültetésére van lehetőség. Feljebb haladva 40 fős, bárpulttal és 4 személyes asztalokkal berendezett karéjos teraszra jutunk. Az épület koronájában 10-12 fő befogadására alkalmas, zárt teraszú “Toronyszoba” szolgálja a vendégek különleges igényeit. Így a zárt fine dining étteremrész összesen 80 fő befogadására alkalmas. A Lovagterem alatti szinten egy külön kisterem lett kialakítva, amely kényelmes berendezésével, beépített házimozi-rendszerével és önálló mosdóblokkjával egyéni rendezvények tökéletes helyszíne lehet.

Az épület minden szintjéről, az összes asztaltól lélegzetelállító panoráma nyílik Budapestre.

A gyönyörű körpanoráma a kötetlenebb hangulatú Teraszon teljesedik ki, ahol egyszerre 250 fő foglalhat helyet. A szellős, árnyékos helyszínen a konyha hazai specialitásai kerülnek felszolgálásra, amelyek kiváló válogatást nyújtanak hazánk ízeiből, azonban az étlapról a könnyed, klasszikus nemzetközi fogások sem hiányoznak. Az ételek a Halászbástya épületében található fine dining étteremben megismert kiemelkedő színvonalat képviselik, azonban a gyorsabb kiszolgálás és a csodálatos szabadtéri helyszín igazi élménnyé varázsolja akár egy kávé elfogyasztását is.

Halászbástya étterem

 

Fine dining a város felett

A fine dining étteremben az igényes alapanyag-választású magyar gasztronómiai fogások és híres nemzetközi ételek lenyűgöző tálalással kerülnek az asztalokra. Bár a konyha gerincét a klasszikus magyar hagyományok alkotják, Hammer Zoltán séf mégis nagyszerű arányérzékkel keveri ezt a gazdag és változatos alapokon nyugvó konyhát a legkedveltebb nemzetközi csúcsgasztronómiai fogásokkal. A konyha a modern kor kihívásainak tökéletesen megfelelő legkorszerűbb technikájával van felszerelve. A szakképzett és összeszokott ambíciózus gárda, a megfelelően alkalmazott technológia, a kreativitás és az alázatos munka garantálja, hogy az ételek megbízhatóan magas színvonalon kerülnek tányérra.

 

Halászbástya étterem


Belsőépítészet

A belsőépítészeti munkálatok Bálint Ágnes képzelőerejét és munkáját dícsérik. Az ő nevéhez fűződnek az egyedi tervezésű kristálycsillárok is, melyek esténként káprázatos fénybe vonják a Halászbástya Éttermet. A halogénizzóval megvilágított apró kristályok varázslatosan szórják szét a fényt, a beépített hangszórókból áradó halk zene pedig tökéletes hangulatot teremt. További érdekesség az egyedi rendelésre készült szőnyeg amelyről a Halászbástya logója – a pajzsot tartó oroszlánpár – köszön vissza. Az átfogó felújítás során az épület külsejét borító budakalászi mészkő szakértő felületkezelésen esett át. A belső térben található sóskúti mészkő és a tardosi vörös márvány padló is visszanyerte régi pompáját.

“A legfontosabb szempont a Halászbástya Étterem helyreállításánál a száz éves neoromán épület eredeti építészeti adottságainak megőrzése és visszaadása volt. Szerettem volna a Világörökség egyik hazai kincsét belülről is emlékezetessé tenni. Minden saját, egyedi tervezésem – beleértve az impozáns csillárokat is.”
Bálint Ágnes belsőépítész a Halászbástya Étterem belsőépítészeti munkáiról.

Halászbástya étterem

A Halászbástya története

A Halászbástya helyén korábban húzódó védelmi vonal a királyi székhely és az alatta található Vízi-város védelmét látta el. A műemlék neve is ebből a korból ered: az erődítmény ezen szakaszát a várhegy lábánál élő és a Mátyás templom mellett kereskedő halászok céhe védte. A várfal egészen 1874-ig látott el hadászati feladatokat. Időközben állapota súlyosan leromlott, mivel kizárólag katonai célú megerősítésére törekedtek, az esztétikum háttérbe szorult.

A Schulek Frigyes főművének tartott, neoromán tervek alapján újraépített Halászbástyát a millenniumi városrekonstrukció idején, 1905 október 9-én adták át a fővárosnak. A Halászbástya csúcsos süvegű fehér tornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják. A bástyákat árkádszerűen áttört szerkezetű díszes mellvédfal köti össze. A tervezőzseni tradicionális elemek felhasználásával alkotott korszerű, mégis időtálló épületegyüttest, amely meghatározza Budapest látképét. A neoromán stílusú Halászbástya a hazai építészet legékesebb és legértékesebb építményei közé tartozik, 1987-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

 

Halászbástya étterem

Az északi Híradás-toronyban az 1930-as években kapott helyet a Budapesti Történeti Múzeum kőtára, mely később Halászbástya Étteremként üzemelt az 1970-es évektől egészen 2003-ig. Csodálatos panorámája révén a korszak protokoll rendezvényeinek egyik meghatározó színhelyévé vált. Bezárása után a bástya és környéke sajnálatos pusztulásnak indult, az állagmegóvás elmaradása miatt életveszélyessé vált az északi várfal-szakasz. A Magyar Halászbástya Kft. a beruházás során közel 500 millió forintot költött a Híradás-torony, az oda vezető lépcsők és az árkádsor felújítására. Elkészült egy belső lift, mely segítségével a vendégek a külső parkolóból feljuthatnak az étterembe, valamint mozgáskorlátozottak számára is lehetővé teszi a Budai Vár és a Halászbástya látogatását. A tulajdonosok célja visszaadni a Halászbástyát az embereknek, elérni, hogy az ismét régi pompájában tündökölhessen, újra Budapest koronájává válhasson.

“A hagyományok fenntartása már alkotórésze a nemzeti eszmének. A hagyományokhoz tartoznak a műemlékek, elődeink eszményi világának e megtestesülései.”

Schulek Frigyes
Halászbástya étterem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top