nlc.hu
Nyereményjátékok
A kávézás alfája és omegája

A kávézás alfája és omegája

Akár egy egyedül töltött, kényeztető délutánra készülsz, akár barátaidat szeretnéd meglepni, egy jól megválasztott és elkészített kávéval mindig kellemes perceket szerezhetsz. Igen ám, de milyen kávéval? - kérdezhetnéd, hiszen mindenki másképp szereti.

A kávézás alfája és omegájaValóban: vannak, akik a cappuccinóra esküsznek, mások a latte macchiatóra, de olyanok is vannak, akik a sima hosszú kávét szeretik. A legtöbb kávékülönlegességnek azonban van egy közös tulajdonsága: az alapjuk egy jó eszpresszó.

A klasszikus eszpresszót nem csak a kisebb csésze különbözteti meg a „normál” kávétól. Ahhoz, hogy a te kávéd is egy igazi, jó ízű, aromás eszpresszó legyen, sűrű, mogyoróbarna színű cremával a tetején, be kell tartanod néhány fontos szabályt.

Egy adag eszpresszó elkészítéséhez átlagosan 42 kávészemre, azaz 7-9 gramm őrölt kávéra és egy jó kávégépre van szükség. A 40 ml forró vízet a gép 9 bar nyomással préseli át a finomra darált kávén. Az eszpresszó akkor lesz a legjobb, ha 92 °C-os vízzel készül. A 100 °C feletti víz kioldja a csersavat a kávéból, és savanykás lesz az íze.

Ha mindent jól csináltál, kb. 20-30 másodperc alatt folyik le 30 ml eszpresszó, tetején a mogyoróbarna, csillogó cremával. Cukorteszttel ellenőrizheted, hogy valóban jól sikerült-e a crema. Szórj egy kis kanál barnacukrot lazán a kávéhabra. A tökéletes eszpresszónál a cukorszemek a tömör kávéhab tetején maradnak, csak néhány pillanat elteltével – miután teleszívták magukat az eszpresszóval – süllyednek bele a habrétegbe.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen az alapanyag, vagyis milyen kávéból készíted az eszpresszót.

Aki erős, karakteres délolasz ízre vágyik, annak érdemes megkóstolnia a Tchibo Espresso Sicilia Style kávét, amely a legnemesebb arabica és robusta kávészemek tökéletes keverékéből áll. A gondos válogatásnak és a hosszan tartó, alacsony hőmérsékleten történő pörkölésnek köszönhetően a Sicilia Style jellemzően erős, sötét színű, gazdag aromájú, testes kávé.

A kávézás alfája és omegája

Ha inkább az elegáns, enyhén gyümölcsös érzetű északolasz íz hoz lázba, akkor a Tchibo Espresso Milano Style a tökéletes választás. Az étcsokoládé zamatát idéző, olasz stílusban összeállított arabica kompozíciót a Tchibo lassú pörkölése nemesíti.

De akármelyik kávét választod is, minden csésze eszpresszó a könnyed, stílusos olasz hangulatot és élvezetet nyújtja Neked, tetején a finom, bársonyos cremával.

A www.tchibo-espresso.hu oldalon még többet megtudhatsz az eszpresszók világáról!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top