Nyereményjátékok

Cica nyelvtan

Amikor a világ legelbűvölőbb lénye, azaz a macskakölyök betoppan a házba, rendszerint elragadtatott figyelem övezi. Nézzük, ahogy játszik, ahogy szendereg, ahogy eszik, ahogy hízeleg, még az is tetszik, ahogy kapirgál a toalettjében. Miközben figyeljük ezt a kis teremtést, lassan meg is értjük, mit mond nekünk.

Cica nyelvtanA kiscica megtanulta a macska mamától, aztán a testvéreitől, hogyan kell a fajtatársakkal és a világgal kommunikálni. Dorombolni kell, ha jól érzi magát, hízelegni, ha tetszik valami, farkát feltartva üdvözölni a barátot, fújni az ellenségre, fülét hátracsapva félelmet kelteni.

Hiába kacag az egész család, mikor felborzolt szőrrel féloldalazva ugrál a serdülő cicus, ebből lesz a nagyon fenyegető, hátat púpozó, farkat borzoló testtartás, ami rendszerint már önmagában elegendő, hogy egy felnőtt macska a területéről elűzze a betolakodót. A nyújtózkodás és az ásítás pedig az elégedettség tükre, néha azonban akkor is így tesz egy macsek, ha zavarban van.

Ha a hasára fekszik a cica, maga alá húzott végtagokkal, akkor nyugodt, de figyelő testtartást vett fel, ha azonban egyenes háttal ül és farkát lengeti, akkor valami felkeltette figyelmét vagy ideges. A felemelt mancs bizony egy karmolás ígérete, a leszegett fej, az előre hegyezett fülek viszont a barátság és elégedettség ismérvei.

A testbeszéd mellett persze a macskanyelv egyik legfontosabb eszköze a miákolás. Sok-sok hangszínnel tud játszani kedvencünk, az ártatlan, cérnavékony, szívszaggató nyávogástól a mély, fenyegető kurrogásig.

Sőt, a cica és a gazda között is kialakulhat egy sajátos nyelv. A macskánk tipikus hangadással tudja jelezni, ha éhes, ha ki akar menni, vagy ha jól érzi magát. Sok cica egész litániát mesél gazdájának, rendszerint éjszakai kalandjait újságolja el mély nyávogással. Amikor a miákolás végén felviszi kissé a hangját, akkor biztosak lehetünk benne, valami ételre vágyik a kis kedvenc. Amikor pedig úgy nyekereg, mint a megcsúcszott kréta a táblán, nos, akkor kandúrunk vagy szerelmes, vagy egy másik macskafival küzd a területéért.

Cica nyelvtan

A cica üdvözölni is szokta gazdáját egy rövid, jellegzetes nyekkenéssel.

Macskánk fenntart bizonyos kommunikációs jeleket más élőlényeknek is. Az egérre speciális hangon morognak, a madarakra bajuszukat rángatva nyekeregnek, az anyamacska a kölykeivel valósággal turbékolva beszélget.

Amikor pedig a cica a kamra ajtónak dorombol, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott benn a polcon lapul kedvenc whiskas jutalomfalatja.

További érdekességeket olvashat a cicák beszédéről: http://www.whiskas.hu/whiskas/cicamesen_cikk?id=102

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top