Nyereményjátékok

Vége a 60 wattos izzónak, tudja már, mire cseréli?

Szeptembertől az Európai Unió szabályai értelmében eltűnnek a boltok polcairól a magyar háztartásokban leggyakrabban használatos fényforrások, a jól ismert, de meglehetősen energiapazarló 60 wattos izzók. A következő izzócsere alkalmával tehát a modern energiatakarékos fényforrások széles kínálatából kell választanunk.

Régebben egyszerű volt a dolgunk: csak levettünk a polcról egy hagyományos izzót, s a dobozon szereplő teljesítmény alapján tudtuk, milyen erősségű meleg, sárgás fényre számíthatunk. A meleget szó szerint is érthetjük, hiszen az izzó a felhasznált energia alig 10 százalékát alakítja fénnyé, a többit hő formájában sugározza, vagyis elpocsékolja. Most segítünk  eligazodni az új lehetőségek között.

A modern energiatakarékos fényforrásokkal akár havi több ezer forintot is spórolhatunk a villanyszámlán. Ám ezek egészen más elven működnek, így nem csak fogyasztásuk alacsonyabb, de a fényük is másmilyen lehet. A döntés előtt érdemes tehát megismerkedni néhány alapfogalommal, hogy ne csalódjunk az új lámpában. Szerencsére az ismert, megbízható gyártók a legfontosabb adatokat feltüntetik a csomagoláson is.

Az első ilyen adat a színhőmérséklet. A hagyományos izzók kellemes, kissé sárgás fényét hívjuk meleg fehérnek (3 000K (Kelvin)), az inkább kékes árnyalatot hideg fehérnek (kb. 4 000K és magasabb). Előbbit érdemes választani a nappaliba, hálószobába és minden olyan helyiségbe, ahol a kellemes, otthonos hangulat a fontos. Hideg fehér lámpát javaslunk például a fürdőbe vagy a dolgozószobába, ahol semleges, tisztább hatást szeretnénk elérni.

Ugyanilyen fontos a fényforrás színvisszaadási képessége, ezt a színvisszaadási index, angol jelöléssel CRI jelöli. Ha egy fényforrás csomagolásán legalább 80 CRI értéket tüntettek fel, az már egy jó színminőséget jelent. Minél közelebb van a CRI a maximális 100 értékhez, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy fényénél helyesen érzékeljük majd a színeket: a pirosat pirosnak, a zöldet zöldnek, a kéket kéknek, a fehéret fehérnek látjuk. Érdemes megnézni a fényáramot is, ez jelzi, milyen „erős” fényt bocsát ki a lámpa. Jellemzően lumenben (lm) adják meg, egy 100 wattos hagyományos izzó fénye nagyjából 1300 lumenes. Ez jó kiinduló alap, ha a korábbi izzók erősségéhez akarjuk hasonlítani az új, energiatakarékos lámpánkat.

Vége a 60 wattos izzónak, tudja már, mire cseréli?A kompakt fénycső

Általános világítási célokra ideális választás a köznyelvben csak „energiatakarékos izzóként” ismert kompakt fénycső. Ez a hagyományos izzók mintegy 1 000 órás, nagyjából egy éves élettartamánál akár tizenötször tovább világít, s ötödannyi energiát fogyaszt. Ha tehát egy 100 wattos izzót akarunk lecserélni, válasszunk 23 wattos fénycsövet.

A megbízható gyártók termékei ma már gyorsan, néhány másodperc alatt vagy akár azonnal elérik teljes fényerejüket, s a gyakori kapcsolgatást is sokkal jobban viselik, több ezer fel- és lekapcsolásra tervezik őket. Fontos azonban tudni, hogy igazán jelentős energia-megtakarítást akkor érhetünk el velük, ha olyan helyiségben használjuk, ahol sokat tartózkodunk, így a lámpák folyamatosan világíthatnak. A hagyományos körte-, a már ismert spirál és egyenes forma mellett kapható kandeláberekbe, csillárokba illő gyertya, kis- és nagygömb alakú kompakt fénycső is.

Vége a 60 wattos izzónak, tudja már, mire cseréli?Energiahatékony halogén lámpa

Ez a típus kétszer tartósabb és harmadával kevesebb energiát fogyaszt, mint az izzólámpa. Minden szempontból a halogén lámpák fénye áll legközelebb a hagyományos izzókéhoz, hiszen épp olyan meleg és erős, mégis takarékosabb megoldás.

Kapható hagyományos „villanykörte” formában is, míg irányított fényű változatai, a spotlámpák kiválóan alkalmazhatók egy-egy felület, például az íróasztal célzott megvilágítására.

Mivel olcsóbb, mint a kompakt fénycső, olyan helyiségekben érdemes halogén lámpát használni, ahol ugyan naponta többször, de csak rövid ideig tartózkodunk: a mosdóban, lépcsőházban, kamrában, pincében. Különösen hasznos lehet, ha mozgásérzékelős kapcsolót használunk.

LED-ek, vagyis fénykibocsátó diódák

Vége a 60 wattos izzónak, tudja már, mire cseréli?A LED-lámpák a kompakt fénycsövekhez hasonlóan mintegy 80 százalékos energia-megtakarítást tesznek lehetővé, ám talán ennél is fontosabb egyedülállóan hosszú élettartamuk. Egy fénykibocsátó dióda akár 25 000 órán át, vagyis – a magyar háztartásokra jellemző napi három-négy órás világítással számolva – akár 22 évig is világíthat!

A technológia bonyolultsága, magas ára miatt otthoni általános világításra ma még nem igazán alkalmas, de kiválóan használható irányított fényforrásnak, mondjuk egy konyhapult vagy falikép megvilágítására. Hosszú élettartama miatt ha ma az iskolakezdéshez ilyen asztali lámpát vásárolunk gyermekünknek, gyakorlatilag legközelebb az egyetem elvégzése után kell újat venni. Manapság elsősorban dekorációs és hangulatvilágításra használatos.

A LED tehát nem csupán egy új fényforrás, annál jóval tartósabb, hosszú távú energiatakarékos befektetés. Ahhoz, hogy a LED fényforrások otthonainkban is elterjedjenek, elengedhetetlen, hogy jelentősen csökkenjen a fogyasztói áruk. A GE szakértői úgy számolnak, a 60 wattos hagyományos izzó kiváltására alkalmas LED lámpák ára nyolc-kilenc év múlva csökkenhet kétezer forint alá. Márpedig ezen az áron a fogyasztók többsége ilyen lámpát választ majd.

További információk!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top