Nyereményjátékok

A csontok egészsége

Miért fontos odafigyelni a csontok egészségére? Az osteoporosis vagyis a csontritkulás a csontváz általános megbetegedése, ahol a csonttömeg megfogyatkozása és a csontminőség romlása fokozott törékenységhez vezethet.

Legtöbbször a természetes – mind a két nemet érintő – öregkori, illetve a nők esetében a poszt-menopauzás formáival találkozhatunk.

A folyamat kezdetben teljesen tünetmentes, sokáig nem érzékelhető – ezért is nevezik a „néma kórnak”. Gyakran csak a csontsűrűség mérésekor (Osteodenziometria) tapasztalt rossz eredmény hívja fel a figyelmet a problémára. Ez egy teljesen fájdalom-mentes vizsgálat, melynek fizikai alapja a röntgensugár.

Ez csak a nők betegsége? Tény, hogy a csontritkulás a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál. Ennek oka, hogy a női menopauzában az ösztrogén hormonszint gyors csökkenése jelentős csonttömeg-veszteséget okoz. A férfiaknak ez a folyamat jóval lassabban zajlik le.

A megelőzés fontossága

A kiegyensúlyozott, változatos étrend és harmonikus életmód fontos eleme egészségünk megőrzésének. Főként életviteli és táplálkozási tényezők megváltoztatásával előzhetjük meg a Kalcium és a D-vitamin hiányos állapot és majdani következményeik kialakulását.

Hogyan segíthet a testmozgás?

A rendszeres testmozgást iktassuk be a napirendünkbe, ideális esetben reggel és este is sor kerülhet 15-20 perc edzésre. A torna segíthet, hogy a hátgerinc – kórra jellemző – elváltozásait (hajlott hát, helytelen tartás) csökkentsük, vagy visszafordítsuk. Javítja a testtartást és védi a csigolyákat, továbbá hozzájárul a koordináció és egyensúlyérzék megőrzéséhez és javításához.

Mi a szerepe a helyes táplálkozásnak?

A csontrendszer megfelelő szilárdságának kialakításában és megőrzésében a kalciumnak és a D-vitaminnak döntő szerepe van. Miután kalcium nem képződik a szervezetben, a szükséges mennyiséget a táplálékokból kell felvenni. A felnőtt emberi testben mintegy 1000-1200mg kalcium található, amelynek 97-99%-a csontokban és a fogakban helyezkedik el.

A szakemberek javaslata az, hogy változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással a napi kalciumszükségletünk 75%-át tej és tejtermékek fogyasztásával fedezzük. 

A csontok egészségeEz a kalcium mennyiség már napi 3-4 egységnyi tejjel, tejtermékkel biztosítható (1 egység pl. egy pohár tej, egy pohár joghurt, 10 dkg sajt, túró).

A tej és a tejtermékek azért tekinthetőek ideális kalciumforrásnak, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását.

 További információk

 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top