Nyereményjátékok

Jöjjön már a tavasz!

Még előttünk áll egy hideg hónap, de hamarosan itt a tavasz, s a tavasszal együtt számíthatunk tavaszi fáradtságra, enerváltságra is. Ilyenkor sokan erőtlenebbnek, kimerültebbnek érezhetjük magunkat. Mit tehetünk azért, ha egészségesek és energikusak akarunk maradni tavaszra?

Először tisztázzuk, mi okozza a tavaszi fáradtságot. A rövid nappalok miatt a napsütéses órák alacsony száma, a kevés friss gyümölcs és zöldség fogyasztása, valamint a vashiány is a feltételezett okok közt szerepel. A D-vitamin képződéséhez szükséges a napsütés, ugyanakkor a hideg, borús időben lanyhul a kedvünk a sétára. Kevesebbet is mozgunk, s a hideg miatt előnyben részesítjük az energiadúsabb étkeket. Ráadásul a mi éghajlatunkon télen, sőt, kora tavasszal is kevés áll rendelkezésre a friss, vitamindús gyümölcsökből és zöldségekből.

Jöjjön már a tavasz!

 

Mit tegyünk? Nincs mese, amikor csak lehet, fontos a szabadban tartózkodnunk, legkevesebb 15 percet, de még jobb, ha téli sportokra is rendszeresen sort kerítünk. Fogyaszthatunk sok tojássárgáját és halmájat is, melyek kiváló D-vitamin források.

A C-vitamin immunrendszerünk fáradhatatlan őre.  Szervezetünk számos fontos élettani folyamatában vesz részt, mint pl. a vas felszívódása, a zsírsavak anyagcseréje, vagy bizonyos hormonok képzése. Hasznos tudni, melyik élelmiszer mennyit tartalmaz belőle.

A C-vitamin (aszkorbinsav) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:

  • gabonafélék, hüvelyesek és őrlemények, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 0-1 mg
  • zöldségek, gyümölcsök 5-400 mg
  • vaj, margarin-féleségek, zsír, olaj, szalonna: 0 mg
  • húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese 0-30 mg
  • halak: 0 mg
  • tej: 0-5 mg
  • tojás: 0 mg

Ha szeretnénk C-vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, akkor együnk sok zöldpaprikát, citrusféléket (citrom, narancs, grapefruit), káposztaféléket, csipkebogyót, de jó szolgálatot tesz a paradicsom, a fejes saláta és az áfonya is.

Sajnos, a felsorolt zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma változó, mi  több, eltérő lehet termőhelyüktől, érettségüktől, szállítási és tárolási körülményeiktől függően, főleg, ha nem idénygyümölcsről van szó.

Köztudott, hogy előnyösebb vitaminban gazdag táplálkozást folytatni, ezt azonban nem sikerül mindig megoldani. Kiegyensúlyozatlan, vitaminban hiányos étrend esetén szükség lehet több C- és D-vitamin bevitelére.

Számos C-vitamin készítmény közül választhatunk a patikákban. Régóta kaphatók az ismert, gyorsan felszívódó C-vitaminok. Ezen kívül kaphatók nyújtott felszabadulású (ún. retard) készítmények is.

Mi a Jovital® C Duo kapszulát ajánljuk! Különlegessége, hogy bevonatlan és bevont C-vitamin szemcséket is tartalmaz. A kapszulából először a bevonatlan C-vitamin hasznosul szabadul fel, majd a bevont vitaminszemcsék nyújtják meg azt az időtartamot, ameddig a készítmény C-vitamint biztosít a szervezet számára. Ezért mondhatjuk, hogy a Jovital® C Duo kettős aktivitású C-vitamin.

Miért ne próbálnád ki ezt az innovatív C-vitamint?

A tavasz úgyis eljön előbb-utóbb, a fáradtságot pedig előzzük meg lehetőségeink szerint! Addig is jó egészséget és erős immunrendszert kíván a Jovital® C Duo!

 
Jöjjön már a tavasz!
 

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top