Nyereményjátékok

Mit érdemes tudni a lézeres látásjavításról?

Hazánkban a rövidlátás nagyjából minden 4. embert érinti, távollátással a lakosság további 5-10 százaléka küzd. A lézeres technológia fejlődésével azonban egyre többen nyerhetik vissza az éles látás örömét: ma már a magasabb rendű, rejtett fénytörési hibák és a 45 év feletti látásromlás korrigálására is van lehetőség.

Mit érdemes tudni a lézeres látásjavításról?

A lézeres látásjavításról Dr. Palotás Csillát, az Optimum Látásjavító Lézerközpont szemész szakorvosát kérdeztük.

A legfontosabb kérdés talán, hogy mennyire biztonságosak a lézeres szemműtétek?

Dr. Palotás Csilla: A több százezer páciens adatait értékelő tanulmányok és az elmúlt 25 év tapasztalata azt bizonyítja, hogy a lézeres látásjavítás teljesen biztonságos és eredményes. Ennek biztosítására ma már rendkívül fejlett eszközök állnak rendelkezésünkre, az általunk használt munkaállomásnak például egy egyedülálló szivárványhártya-felismerő és szemkövető rendszer is részét képezi. Ez a kezelés során minden egyes lézerpont helyzetét ellenőrzi és szükség esetén korrigálja, így a lehető legnagyobb biztonságot érhetjük el.

Ki alkalmas a kezelésre?

Dr. Palotás Csilla: Általánosságban a -12 és +6 dioptria közé eső fénytörési rendellenességeket tudjuk korrigálni, a technológia fejlődésével azonban egyre bővülnek a lehetőségek. Például egy új algoritmus révén a fiatalabb korban jelentkező rövidlátás, távollátás és astigmia mellett az általában 45 év felettieket érintő látásromlás is kezelhető, az úgynevezett FEMTO technológiával pedig minden eddiginél jobban tudunk alkalmazkodni a szem alakjának sajátosságaihoz. Sőt, a hagyományos látásjavító kezelések mellett már a szürkehályog-műtétek bizonyos fázisainál is használhatunk lézert. Fontos azonban, hogy nem ajánlott a látásjavító kezelés a 18 év alattiaknak, illetve ha egy éven belül lényegesen változott a látásélesség.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

Dr. Palotás Csilla: Maga a kezelés csupán néhány percet vesz igénybe, ezalatt az excimer lézer átformálja a szaruhártyát, így a kívánt mértékben megváltozik a szem törőereje, és helyreáll a látás élessége. A pácienseink még egy órát pihennek egy kényelmesen berendezett szobában, majd egy ellenőrző vizsgálat után haza is mehetnek. Sokan már ekkor jelentős látásjavulásról számolnak be, de az igazi hatás egy kiadós alvást követően jelentkezik: a legtöbben úgy érzik, egy új világban ébrednek fel.

Mit érdemes tudni a lézeres látásjavításról?

Milyen szabályokat kell betartani a kezelés után?

Dr. Palotás Csilla: A felszíni kezelések után kicsit hosszabb a lábadozási idő, de a lebenyképzéses eljárásoknál már a beavatkozás másnapján vissza lehet térni a megszokott tevékenységekhez, akár munkába is lehet állni. Érdemes néhány napig kímélni a szemet – például esténként már ne üljünk a monitor elé – de emellett csak néhány apró dologra kell figyelni: például előírás szerint használjuk a szakorvos által adott szemcseppet, és 3-4 hétig tartózkodjunk a szaunázástól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top