Nyereményjátékok

Őszi virághagymák ültetése gyerekekkel (X)

Szórakozás, nevelés és hasznos időtöltés egyben

Gondos szülőként természetesen azt szeretnéd, ha a gyerekeid minél többet játszanának a szabadban. De vajon gondoltál már arra, hogy a kertben való játék és futkározás mellett akár kertészkedéssel is tölthetnétek – közösen – az időt? Hiszen a kerti időtöltés nem csupán játék, de jó tanulás is lehet a gyerekek számára, akik mindent szeretnek a természetben, főleg, ha hagyjuk, hogy jól összepiszkolják magukat. 🙂 A hagymák őszi ültetése játékos módja annak, hogyan tanulhatnak meg a gyerekek egyet és mást a természetről testközelben.
 

Őszi virághagymák ültetése gyerekekkel

A virághagymák tökéletesek a növény különböző fejlődési stádiumainak nyomon követésére. Kitűnő ötlet, ha megengeded a gyerekeknek, hogy elültessék a saját virághagymáikat.
Az ültetést követő néhány héten belül a hagymák gyökerei növekedni kezdenek, a virág szárba szökken, majd megjelennek rajta a levelek. Tavasszal vagy nyáron válik különösen izgalmassá a helyzet, mert ekkor jelennek meg az első hajtások a föld felett. Innentől kezdve a gyerekek megfigyelhetik a leveleket, a bimbókat, majd legvégül a változatos színű és formájú, sok esetben illatos virágokat is. Hidd el, a gyerekek sohasem fogják elfelejteni ezt a “leckét”, hiszen a közös kertészkedés szórakozás, tanulás és egyben mindenki számára hasznos foglalatosság!

Mikor ültessünk?
Két időszak a legmegfelelőbb a hagymák elültetésére. A tavasszal virágzó hagymákat ősszel ültessétek el (az első fagyok előtt), a nyáron virágzó hagymákat pedig áprilisban, illetve májusban (mindenképpen a talaj menti fagyok elmúltával).

Pontosan hogyan ültessünk virághagymát?
A hagymák ültetésére az alábbi “ökölszabály” érvényes: a hagymákat mindig 3-szor olyan mélyre ültesd, mint amekkora a hagyma mérete, mégpedig a hagyma csúcsával felfelé! Locsold meg az elültetett hagymákat közvetlenül az ültetést követően, így a hagymák gyorsabban gyökeret ereszthetnek.
 

Őszi virághagymák ültetése gyerekekkel

Bolondozzatok együtt!
Félre a komolysággal és bolondozzatok kicsit együtt! Hagyd, hogy a gyerekek összekeverjék a rendelkezésére álló összes virághagymát egy nagy dobozban, vödörben vagy kosárban. Ezután szórjátok szét a virághagymákat egyenletesen a virágágyásban vagy az ágyás mentén, és ültessétek el őket ott, ahova éppen pottyantak. Egy másik ötlet: ültessétek el a hagymákat szív-, kör-, vagy bármilyen nektek tetsző alakzatban! Így egészen tavaszig rejtve marad, hogy hol mi fog majd virítani. A kinyíló virágok sok-sok méhecskét és pillangót vonzanak majd a kertbe, és mivel a gyerekek szeretik a pillangókat, még jobban fogják szeretni a kertet is.
 

Őszi virághagymák ültetése gyerekekkel

Olvass tovább!

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top