nlc.hu
Nyereményjátékok
Magyar termelői méz – a folyékony arany

Magyar termelői méz – a folyékony arany

Télen a figyelem középpontjába kerül az édes és egészséges csemege, a méz. Kedvenc karácsonyi sütijeink alapanyaga, emellett nem elhanyagolható a beltartalma sem, így az egészségmegőrzésben is fontos szerepe van. Ha a legkiválóbb minőséget keresed, akkor válaszd az egyedi üvegben található, zárszalagos, magyar termelői mézet – nem csak a hideg napokon!

Magyarország a méhészet területén az élvonalban jár az Európai Unió tagállamai között: mintegy húszezer háztartás számára jelent megélhetést vagy kiegészítő jövedelmet a méztermelés. Ráadásul hazánkban több mint egymillió méhcsalád él, ezzel az egységnyi területre vetített méhcsaládok számában Magyarország – Görögország után – a második helyet foglalja el az Unióban. A magyar akácmézet mindenhol elismerik a világon, igazi hungarikumnak számít.” – mondta el Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Sikere egyáltalán nem meglepő: közismerten gazdag biológiailag aktív anyagokban, kiváló immunerősítő szer például a téli időszakban megfázás esetén. Többféle ital, főként a teák ízesítésére is egészségesebb alternatívát nyújt cukor helyett, emellett sok sütit varázsol még finomabbá: elég csak az illatos mézeskalácsra gondolni, mely a karácsonyi hangulat egyik megalapozója. Tehát egy rendkívül sokoldalúan felhasználható élelmiszer. A hazai mézfogyasztás viszont nincs ezzel összhangban: évente alig 1 kilogrammot fogyasztunk belőle fejenként, miközben több európai országban két kilogramm körüli ez az érték.

Ha mézet keresel, akkor érdemes a magyar termelői mézet választani: ennek ismertetőjegyei az egyedi, könnyen beazonosítható termelői mézesüveg és a zárszalag. A zárszalag használatával a termelő szerződést ír alá, és kötelezettséget vállal, hogy mézét bármikor ellenőrizheti az OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület).  Ez garantálja a vásárlók számára a kifogástalan minőséget.

Mindenképp érdemes tudni, hogy az import (jellemzően Ázsiából származó) termékekkel ellentétben a tiszta eredetű, ismert termelőtől származó magyar méz az üzletek, hipermarketek polcain nem fellelhető – azt csak közvetlenül a termelőktől lehet beszerezni. A legegyszerűbb a termelői piacokon felkeresni őket.

Fotópályázatunkkal most nyerhetsz is: tölts fel egy képet legkedvesebb mézes pillanataid közül (süteménysütés, családi reggeli, édes teázás) valamint írj egy sort arról, miért szereted a mézet, hátha a tiéd lesz a magyar termelői mézekből álló ajándékcsomagok egyike!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top