nlc.hu
Nyereményjátékok
Amarillisz – a megkapó szépség

Amarillisz – a megkapó szépség

Az Amarilliszt (Hippeastrum) először az Andokban fedezték fel Peru és Chile területén, Európába azonban csupán 1830 körül érkezett ez a nagyméretű, különleges virághagyma, ezután pedig még közel egy évszázad telt el, mire a hétköznapi emberek számára is hozzáférhetővé vált. Az Amarillisz az egyik legkönnyebben tartható hagymás növény, amely a lakásban is jól érzi magát. E gyönyörű virág hagymája hatalmas, hiszen a körmérete elérheti akár a 35 centimétert is. Nyáron tarthatod a szabadban, a fagyot azonban nem bírja, így ősszel még időben védett helyre kell vinni.
Amarillisz – a megkapó szépség

Az Amarillisz ültetése

Az Amarillisz ültetése kezdő kertészkedők számára sem jelent majd nehéz feladatot. Fontos, hogy ültetéskor a majdani magas szár és a virág nagy mérete miatt stabil cserepet használjunk, különben a kifejlett virág kiborulhat a földből. Lényeges ezen kívül még a friss, laza szerkezetű, jó vízelvezető képességű virágföld is. Ültetéskor az Amarillisz hagymájának felső 1/3 részét hagyd szabadon. Az ütetést követően helyezd a cserepet világos, meleg helyre (± 20° C). A szárnak hőre van szüksége a fejlődéshez. Ebben a fázisban gyors szárnövekedést tapasztalhatsz, néhány héten belül azonban az Amarillisz bimbói is kibontakoznak, hogy felfedjék látványos virágaikat. Az egész folyamat – fajtától függően – az ültetéstől a virágzásig kb. 6-10 hetet vehet igénybe. Adott Amarillisz fajták elérhetik akár az 55 cm-es magasságot is, ezért is fontos, hogy a hagymát mindig stabil cserépbe ültesd!

Amarillisz – a megkapó szépség

Pazar virágzás

Ha az Amarillisz rügyei elkezdenek kinyílni, és megmutatkozik a virág színe, a növényt áthelyezheted egy hűvösebb helyre. A hűvös légkör gyakran meghosszabbítja az Amarillisz virágzását, így még tovább élvezheted virágainak gyönyörű színeit. A legtöbb hagymából legalább 3-4 virágfej fejlődik ki száranként, de nem ritka az 5-6 virágfej sem.

Amarillisz – a megkapó szépség

Mit tegyek, ha elvirágzott?

Amikor az Amarillisz elvirágzott, nem szükséges tovább locsolnod. Távolítsd el a virágfejet, de csak a virágfejet, azaz soha ne vágd le azonnal a virág szárát tőből. Mint minden hagymás, úgy az Amarillisz is a szárában raktározza a tápanyagot, a virágzást követően pedig a szárból kerül vissza a maradék tápanyag a hagymába. Legjobb, ha a virágzást követően félreteszed a cserepet, hagyod elszáradni a szárat és a leveleket (a levelek elszáradása eltarthat akár hónapokig is), majd ha a levelek is elszáradtak, levághatod mind a szárakat, mind pedig a leveleket, kiveheted a földből a hagymát és száraz, hűvös helyen pihentetheted kb. 2-3 hónapot. Ha letelt a pihenőidő, ismét elültetheted és világos helyen tartva a rügyek megjelenésével elkezdheted újból locsolni. Egy egészséges hagyma évente akár kétszer is virágozhat.

Ha most látsz hozzá az ültetéshez, karácsonyra éppen lesz egy csodálatosan szép, virágzó példányod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top