Nyereményjátékok

„Aminek nem kell problémát okoznia, az ne okozzon” – Deliága Éva, gyermekpszichológus a babák alvásáról (x)

Az elalvást segítő lefektetési rituálékról, a gondosan kiválasztott pelenkáról, és arról beszélgettünk Deliága Éva gyermekpszichológussal, miért fontos a kisbabának és így az egész családnak, hogy nyugodtan teljen az éjszaka.


 „Amikor a praxisomban családi feszültségekkel érkeznek hozzám szülők, mindig átbeszéljük a gyermek napirendjét. Amellett, hogy a szülők odafigyelnek a gyermek érzelmi szükségleteire, nagyon fontos, hogy szem előtt tartsák a gyermek életkori sajátosságait, ami a biológiai funkciók és szükségletek terén is megjelenik. Ezek közül a táplálás mellett a legsarkalatosabb pont az alvás, hiszen a gyerekek alvásigénye olyan behuzalozott idegrendszeri sajátosság, melynek figyelmen kívül hagyásával az egész napra, sőt hétre kiható negatív következményekkel kell számolni”
– magyarázza Deliága Éva gyermekpszichológus, hogyan hathat az egész családra, ha a kisbaba nem alszik éjszaka.

 A szakértő szerint a szerető családi légkör, a biztonság és az evést-ivást is jelentő gondoskodás mellett a legfontosabb emberi szükséglet az alvás, és ha ezek az alapvető szükségletek sérülnek, akkor veszélyeztethetik a gyermek harmonikus érzelmi, pszichés és értelmi fejlődését is.

„Beszélnünk kell egy fontos összefüggésről a nem pihentető éjszakai alvás kapcsán, hiszen ez nemcsak a gyermeket érinti, hanem az egész családra kihat. Ha a gyerek nem alszik jól, a szülőnek is feladatot ad, még éjjel is, így a szülő sem tud regenerálódni. Nem tud a legjobb, legnyugodtabb módon foglalkozni gyermekével, ami türelmetlenséghez, családon belüli konfliktusokhoz vezethet” – folytatja Deliága Éva.

Hogyan segíthet a szülő?

„Aminek nem kell problémát okoznia, az ne okozzon” – folytatja a szakértő, vagyis vannak olyan zavaró tényezők a kisbabák, a kisgyerekek alvásában, amit ki lehet küszöbölni. „Például segíthet egy kiváló nedvszívó képességű, jó minőségű, megbízható pelenka, amely szárazon tartja mind a gyermek bőrét, mind az ágyat. Aki már húzott át legszebb álmából ébredve éjszaka ágyneműt, az tudja, hogy ez az élmény senkinek sem jó. A jó pelenka nem ad nedves érzetet a gyermeknek, nem kényelmetlen, nem folyik ki belőle a folyadék, így a gyermek nem fázik meg, nem ébred arra, hogy nedves lett az ruhája, nem kell éjszaka az ágyneműhúzással pepecselni. Milyen nagy kár lenne, ha az éjszakai záróizom-működés feletti kontroll elsajátításának tanulási folyamata egyben a többszöri ébredéssel járó, felületes éjszakai alvást is jelentené az egész család számára. Egy jó pelenkaválasztással mindez elkerülhető!”

Persze a jó pelenkaválasztáson túl az elalvást megelőző intim hangulatú, nyugalmat közvetítő lefektetési rituálé, a szoba kényelme, a sötétítés is olyan tényező, amely segíti a legkisebbek nyugodt alvását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top