Okosgyógyszer

Súlyos betegségek, amiket hamarosan már gyógyíthatnak

Ahogy ma teljes természetességgel használjuk azokat a kütyüket, amelyekről 25 éve még csak a sci-fi írók fantáziáltak, úgy könnyen elképzelhető, hogy néhány éven belül könnyed mozdulattal vesszük elő majd a gyógyszeres fiókból a ma még gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét is.

Tizenöt évvel ezelőtt még exkluzív játékszernek számított egy mobil, ma pedig szinte nincs olyan háztartás az országban, ahol ne lenne legalább egy, de inkább több készülék. Ráadásul csak az elmúlt néhány évben olyan elképesztő változásokon mentek át a telefonok, hogy egy 10 évvel ezelőtt hipermodernnek számító nyomógombos készülék miatt már szégyenkezni kell a gazdájának.

A gyógyszeripar hasonlóan nagy lépésekkel halad előre, hiszen legalább olyan komoly kutatói bázisra épül, mint a telefongyártás. Ahogy a modern telefonkészülékek is számos dolgot “tudnak” már, amiről korábban nem is álmodtunk, úgy az új fejlesztésű gyógyszerek is képesek lesznek a közeljövőben felvenni a küzdelmet olyan betegségekkel, amik ma még nehezen vagy egyáltalán nem kezelhetők.

Súlyos betegségek, amiket hamarosan gyógyíthatunk

Amiket már legyőztünk…

Bizonyos betegségek hallatán nagyanyáink még most is összerezzenek. Az unokáiknak a szamárköhögés, az influenza, a TBC vagy a tetanusz már nem fenyegetés, de nekik még halálos ellenség volt, hiszen ezekre a kórokra hatékony védőoltás csak a második világháború időszakától lett elérhető. Előtte az emberiség soraiban iszonyatos pusztításokat végeztek ezek a betegségek: az A típusú influenza (a spanyolnátha) a Föld teljes lakosságának 20-40 százalékát betegítette meg 1918. és 1919. között, és egyes becslések szerint csak ebben a két évben 100 millió embert ölt meg. Többet, mint az I. és a II. világháború együtt. Ma legfeljebb kiveszünk egy szabadnapot, ha az influenza elkap. Mi a fejlődés, ha nem ez?

Közelebb a gyógyuláshoz

Azonban van még hova fejlődni: olyan rettegett betegségek ma is vannak, amelyek gyógyítását még nem oldotta meg az orvostudomány. Például az AIDS – vágnák rá sokan, pedig az AIDS sem számít már olyan veszedelmes és könyörtelen ellenségnek, mint amilyen felbukkanásakor volt: az új, okos gyógyszereknek köszönhetően az AIDS-es betegek életkilátása és életminősége sokat javult.

De említhetjük a leukémiát is, amelynek túlélésére 1975 előtt szinte semmi esély nem volt, ma pedig a diagnózis után 8 évvel is él a betegek 80%-a. A gyorsan fejlődő gyógyszergyártás laboratóriumaiban már megszületőben van több, súlyos betegségre is az ellenszer, sőt van olyan is, amelyik már elérhető, csak mi még nem hallottunk róla. Sokszor csak akkor derül ki, hogy egy rettegett baj ellen már kínálkozik megfelelő terápia, amikor az orvosnál külön rákérdezünk erre.

Súlyos betegségek, amiket hamarosan gyógyíthatunk

A szakemberek jóslatai szerint az elkövetkező évtizedben sok, ma még igen veszélyes betegségre hatékony megoldást talál majd az orvostudomány. A folyamatosan piacra kerülő okos gyógyszerek, az AIDS-hez hasonlóan, reménykeltő eredményeket hoztak egyes rákbetegségek, a cukorbetegség, az asztma és a COPD, véralvadási zavarok, a szklerózis multiplex, a Alzheimer kór, és a hepatitis C kezelésében is, és ha továbbra is így fejlődnek ezek a készítmények, akkor hamarosan lekerülhetnek ezek a fenyegető betegségek az emberiség feketelistájáról. A már most elérhető okos gyógyszerek és terápiák pedig sokkal kielégítőbb életminőséget és reménykeltőbb kilátásokat nyújtanak a fenti betegségekben szenvedőknek addig, amíg a tökéletes ellenszer elkészül.

Olvass tovább a témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top