Okosgyógyszer

4 módszer, amivel erősen tarthatod a csontjaid 30 felett is

A csontritkulás ma is sokakat fenyegető betegség, de szerencsére a modern orvostudomány számos olyan kezelést és gyógyszert ismer, amikkel a tünetei enyhíthetők és a lefolyása lassítható. A leghatékonyabb módszer még az orvosok szerint is továbbra is a megelőzés: ha odafigyelsz és megfogadod az alábbi életmódtanácsokat, sokáig jó erőben és egészségben tarthatod a csontjaid.

Idővel az ember csontjai elvékonyodnak és törékenyebbé váljanak. Ez elkerülhetetlen folyamat, de egészen addig normális, amíg egy felnőtt, 30 évnél idősebb ember csontjai tömegének 3-5 százalékát veszíti el évente. (Eddig az életkorig ugyanis a csontok tömege nő, és ekkor érik el maximális sűrűségüket.) Ha ebben a mai világban, amely nem éppen kedvez az egészségnek nem figyelsz tudatosan a csontjaid állapotára, akkor ez a folyamat könnyen felgyorsulhat, és idő előtt kialakul a csontritkulás. Ezért az tanácsoljuk, hogy legalább a következő négy dolgot tedd meg a csontjaid kedvéért!

Menj a napfényre!

A csontok egészségéhez elengedhetetlen a napfény, pontosabban az annak hatására termelődő D-vitamin. Nélküle a kalcium nehezebben szívódik fel és épül be a csontokba, amik ezért ellágyulnak, teherbírásuk csökken, szélsőséges esetben pedig akár deformálódhatnak is. A D-vitamin hiányában alakul ki például a gyermekeknél az angol-kór, de ez az egyik oka annak is, hogy a harmadik x-en túl a normálisnál gyorsabban kezd leépülni az emberek csontozata. Napozz tehát naponta fél órát ha csak lehet: ennyi elegendő ahhoz, hogy pótold a D-vitamint a szervezetedben.

Mozogj, sportolj, terheld a csontjaid!

4 módszer, amivel erősen tarthatod a csontjaid 30 felett is

A csont éppolyan élő szövet, mint az izomzat és éppúgy reagál a terhelésre is: ha edzel, akkor a mozgásformának megfelelően erősödik, ha pedig eltunyulsz, akkor elgyengül. Az ülőmunkát végző emberek nagy terhet viselő csontjai például (a sípcsont, combcsont) például elvékonyodik, míg az aktív sportolóknak megerősödnek azok a csontjai, amiket terhelés ér. A legjobb mozgásformák ezért a csontok szempontjából séta, a túrázás, a futás, a súlyzózás. Minél korábban kezded el ezt életmódszerűen űzni, annál később jelentkeznek majd a normális csontfogyás tünetei és annál kisebb az esélye, hogy oszteoporózis alakuljon ki nálad.

Tartsd a súlyod!

Talán végre kezdünk kiábrándulni abból az egészségtelen ideálból, amit a kifutók csontsovány modelljei alakítottak ki, és helyette a normális alkatú, nőiesen telt idomok jönnek végre a divatba. A túlzott soványság ugyanis árt a csontoknak is, és több okból is hajlamosabbak a csontritkulásra azok, aki nagyon vékonyak: egyrészt mivel nem cipelnek súlyt, a csontjaik elgyengülnek, másrészt a nőknél a túlzott súlyvesztés hormonális zavarokkal járhat, ami szintén megnöveli a csontritkulás kockázatát.

Hagyd el a cigit és az alkoholt!

Nem véletlenül óvtak a szülők gyerekként a káros szenvedélyektől: a dohányzás és az alkohol rendkívüli kódon árt az egészségnek, bármennyire is élvezetes is. A cigaretta például korlátozza a kalcium felszívódását és visszaépülését a csontokba, de ezen kívül visszafogja a női szervezet ösztrogén termelését is, és még számos olyan közvetett hatása van, ami ártalmas a csontokra nézve. (Például csökkenti a tüdő kapacitását, ami miatt hamarabb kifullad az ember, ezért nehezebben és kevesebbet mozog, ettől pedig csökken a csontok terhelése, így azok elsatnyulnak.) Az alkohol pedig kifejezetten mérgező hatású a csontot felépítő sejtek számára, így a krónikus ívók jó eséllyel számolhatnak vele, hogy idős korukra csontritkulásban fognak majd szenvedni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top