Okosgyógyszer

Diéták csontritkulásban szenvedő betegeknek

Nyáron nincs sok gondja az emberi szervezetnek, mert a jó idő, a friss gyümölcsök, a sok mozgás (legalább a vakáció alatt) a legtöbb igényét kielégíti. Ezzel szemben télen általános a vitaminhiány és még a nap sem süt eleget, ezért kifejezetten oda kell rá figyelni, hogy megfelelő étrenddel és életmóddal tartsuk karban magunkat. Különösen igaz ez a D-vitamin kapcsán, aminek elsődleges forrás a napfény, és amiéből éppen ezért télen nagyon kevéshez jutunk. Márpedig ez a hiány fontos kiváltó oka lehet később a csontritkulásnak. Lássuk, milyen D-vitaminban gazdag diétával pótolhatjuk a napsütést az közelgő borús hónapokban.

A magyarok 95 százaléka D-vitamin hiányban szenved a tavasz kezdetére. Ez rendkívül súlyos helyzet, és talán ez is közrejátszik abban, hogy nagyon magas (800 ezer körüli) nálunk a csontritkulásban szenvedő betegek száma. Jóval mérsékeltebb is lehetne ez az arány, ha a téli időszakban tudatosan gondoskodnánk megfelelő étrenddel a szervezet D-vitamin szükségletének kielégítéséről. Lássuk, milyen fogásokat is kínál a természet számunkra a “Napvitamin” pótlására.

Diéták és életmódtippek csontritkulásban szenvedő betegeknek

Halfélék

A legfontosabb D-vitamin forrást a halételek jelenthetik a téli időszakban. Ezek közül is a legjobbak a hidegtengeri halak, például a lazac, a hering vagy a tonhal, de a hazai vizekben is akad jó fogás: a harcsa, a sügér, a ponty, a compó, a pisztráng és az angolna húsa is bővelkedik D-vitaminban. Sőt, a leggazdagabb forrása, a csuka és a csukamáj is beszerezhető nálunk! Ezeket a halféléket számtalan módon elkészíthetjük, de a legtöbb hasznos anyagot úgy nyerhetjük belőle, ha nyersen vagy pácolva fogyasztjuk. Erre például tökéletesen alkalmas a hering vagy a lazac, de csukamájolaj is kiváló ebből a szempontból. Bár ez utóbbi ízéért nem mindenki rajong, mégis érdemes tartani belőle otthon, mert számtalan fontos vitamint és egészséges zsírsavat tartalmaz a D-vitamin mellett. Tudtad például, hogy ez volt az első igazi hivatalos étrend kiegészítő, amit tuberkulózis vagy angolkór megelőzésére ajánlottak az orvosok?

Húsok és máj

Sajnos a halakén kívül nemigen akad más, D-vitaminban gazdag hús. Számos más vitamin megtalálható egyébként a szárnyas- sertés és marhaúsokban, de ez a fontos anyag pont nem. Viszont egyes belsőségek bővelkednek benne, így például a máj kiváló forrása a D-vitaminnak.

Tejtermékek

Az állati eredetű D-vitamin források közül még a tejtermékekre és a tojásra bízhatjuk magunkat télen. A tejben, vajban és a tojássárgájában található ezek közül jelentősebb mennyiségű D-vitamin (a tej egyúttal a csontok egészsége szempontjából nélkülözhetetlen kalciumnak is kiváló forrása), de nem hagyatkozhatunk kizárólag ezekre az ételekre, ha ki szeretnénk elégíteni a szervezet D-vitamin szükségleteit. Ahhoz naponta 20 tojást kellene elfogyasztanunk…

Diéták és életmódtippek csontritkulásban szenvedő betegeknek

Zöldségek és gyümölcsök

Ez itt a beugratós kategória… ugyanis bármennyire is fontosak és egészségek a nap érlelte zöldségek és gyümölcsök, gyakorlatilag nincs olyan, amelyben számottevő D-vitamin lenne. Az egyetlen nem állati eredetű élelmiszer alapanyag, amit például a vegetáriánusok is fogyaszthatnak D-vitamin pótlására a gomba. Közülük is legnagyobb mennyiségben a vargánya tartalmazza ezt a fontos anyagot, ezért vegánoknak kötelező a téli étrendjükbe gyakran és változatosan szerepeltetni ezt a különleges gombafélét!

 

Még több D-vitamin az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top