nlc.hu
Olimpia 2024
Olyan koszos a Szajna, hogy edzeni sem lehetett benne

Olyan szennyezett a Szajna, hogy nem engedték edzeni a triatlonosokat

Veszélyes jelenleg a víz minősége.

A Szajna rossz vízminősége miatt elmaradt a triatlonosok vasárnapi edzése a párizsi olimpián – számolt be az MTI. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a sportolóknak vasárnap reggel lett volna lehetőségük megismerkedni a versenyhelyszínnel, de nem engedték be őket a folyóba. A szervezők előrejelzése szerint – ha nem esik több eső – keddre rendeződhet a helyzet.

Bár a múlt héten már kedvező hírek érkeztek a Szajna vízminőségével kapcsolatban, a pénteki és szombati – a nyitóünnepséget és az első hivatalos versenynap szabadtéri számait is megzavaró – eső ismét jelentős mennyiségű szennyező anyagot mosott a folyóba.

Lipták Tamás, a magyar szövetség szakmai igazgatója az M4 Sportnak elmondta, egyelőre nincs veszve semmi, mert hétfőn pótolhatják az edzést: “Ez a helyzet várhatóan nem befolyásolja a verseny megrendezését, mert annyival nem nőtt a szennyezettség szintje az egészségügyi határérték fölé, és a következő két napban nem számítunk csapadékra”.

Párizs térségében amúgy több mint 1,4 milliárd eurót fordítottak arra a szervezők, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára azért, hogy a nyílt vízi úszóversenyeket a folyóban, a metropolisz nevezetességei mentén rendezhessék meg. A megnyitó előtti napokban a francia főváros főpolgármestere megfürdött a Szajnában: rövid ideig úszkált is benne, bizonyítandó, hogy a folyó alkalmas az úszóversenyek megrendezésére. Anne Hidalgo akkor az akcióval azokat a hangokat akarta elhallgattatni, amelyek szerint a szennyezettség miatt a Szajnában nem lehet megrendezni olimpiai eseményeket, így a 10 kilométeres nyíltvízi úszóversenyeknek és a triatlonosok úszóviadalainak is más helyszínt kell keresni.

Kiemelt fotó: Huang Liang/Beijing Youth Daily/VCG via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top