nlc.hu
Olimpia 2024
Ezek voltak az olimpia legnagyobb botrányai

Elkobzott érmek, börtön és terrortámadás – Ezek voltak az olimpia legnagyobb botrányai

Habár az olimpia célja elsősorban az lenne, hogy a nemzetek egyesüljenek és egy emberként szurkoljunk sportolóinknak, az elmúlt évtizedekben rengeteg botrány és fájdalom sújtotta az ötkarikás játékokat, amelyeket soha nem felejtünk.

Ahogyan azt sajnos már megszokhattuk, a legnagyobb sportesemények mindazon túl, hogy elképesztő teljesítményeknek adnak otthont, gyakran botrányba fulladnak. Az olimpiai játékok 1896-ban vették kezdetüket, azóta pedig számos diadalmas győzelemnek, szívszorító vereségnek és inspiráló történetnek voltak tanúi. Annak ellenére, hogy az ötkarikás játékokat “a nemzeteket egyesítő” eseményként tartják számon, az elmúlt évtizedek alatt rengeteg botrányról és konfliktusról hallhattunk. Most összegyűjtöttük az olimpia körül fellelhető, megbotránkoztató, és legnagyobb visszhangot kapó történeteket. 

Ezek voltak a modern olimpia legnagyobb botrányai

Jim Thorpe-ot megfosztották olimpiai aranyérmétől 

Ma már ezt a történetet kevésbé nevezik botránynak, akkoriban azonban nagy figyelmet kapott. Jim Thorpe 1912-ben aranyérmet nyert öt- és tízpróbában is, ezzel ő lett az első, aki hazájának olimpiai aranyérmet nyert. Akkoriban az olimpia az amatőr sportolók eredményeit díjazta, ezért a következő évben a Nemzeti Olimpiai Bizottság megfosztotta érmeitől miután kiderült, hogy két szezont “hivatásos” baseball játékosként játszott végig. Ebben az esetben azért ítéltek meg profi sportolónak, mert a nyári meccseken mindössze két dollárért játszott. Ezt egyébként sok főiskolai sportoló megtette, csak ők álnevet használtak. A NOB 1983-ban, 30 évvel a halála után visszaadta az olimpiai érmeit.

Az olimpiai faluban túszul ejtették az izraeli sportolókat, kettőt meg is öltek

Az 1972-es müncheni olimpia minden bizonnyal örökké emlékezetes marad. Sokként érte a világot, amikor a 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai foglyul ejtettek kilenc izraeli sportolót az olimpiai faluban. A túszejtés során két sportolót öltek meg, és bár a versenyzőket egy napon keresztül próbálták kiszabadítani, a lövöldözésben végül mind a kilenc olimpikon meghalt. A Nemzeti Olimpiai Bizottság a gyászszertartás után úgy döntött, hogy a játékoknak folytatódnia kell, így a támadás másnapján, azaz szeptember 6-án a sportolók már újra versenyeztek. 

Olimpiai terrortámadás

Az olimpiai faluban túszul ejtették az izraeli sportolókat (Fotó: Getty Images)

Marion Jonestól nemcsak elvették az érmeit, hanem börtönbe is került

2000-ben Sydney-ben rendezték meg az ötkarikás játékokat, az amerikai atléta, Marion Jones pedig több millió fiatal nő példaképévé vált. A korábbi WNBA-játékos – Észak-amerikai női profi kosárlabda-bajnokság – három arany- és két bronzérmet is nyert az olimpián. Az amerikai olimpiai atlétikai csapat számos tagját sújtotta a szteroidhasználat gyanúja, amit később be is bizonyítottak. Jones mindvégig tagadta, hogy bármilyen teljesítménynövelő szert használt volna. 2007-ben, egy hosszas szövetségi vizsgálat után végül elismerte, hogy az olimpiára való felkészülés alatt valóban használt szteroidokat. Ezt követően nemcsak öt olimpiai éremtől fosztották meg, hanem két évre el is tiltották sporttól. Hamis tanúskodásért pedig hat hónap börtönt kapott.

Brutális támadás Nancy Kerrigan műkorcsolyázó ellen

Harminc évvel ezelőtt elképesztő merényletet terveltek ki Nancy Kerrigan műkorcsolyázó ellen. A sikeres sportoló 1994. január 6-án az amerikai műkorcsolya-bajnokságra, illetve a lillehammeri olimpiára készült, ezért a detroiti jégpályán edzett. A tét hatalmas volt, ugyanis a másnapi versenyen nyújtott teljesítménye döntötte volna el a helyét az olimpiai csapatban, azonban mikor lejött a pályáról súlyos támadás áldozata lett. Egy álarcos férfi bukkant elő a sötétből, majd egy Stant viperával megtámadta Kerrigant. A támadó terve az volt, hogy eltöri a műkorcsolyázó térdét, amivel ellehetetleníti a sportoló olimpiai szereplését. Kerrigan súlyos sérüléseket szenvedett. Az orvos ekkor azt mondta, hogy abban az esetben, ha az ütés kicsivel lejjebb találja el a műkorcsolyázót, valószínűleg soha többet nem tudott volna járni. 

Tonya Harding és Nancy Kerrigan

Tonya Harding és Nancy Kerrigan (Fotó: Getty Images)

Később kiderült, hogy a támadás mögött Nancy Kerrigan nagy riválisának, Tonya Hardingnak az exe állt. Egykori szerelme, Jeff Gillooly úgy vélte, ezzel a lépéssel újra belopja majd magát Harding szívébe. Gillooly három társával csapott le a fiatal sportolóra, mivel abban reménykedtek, hogy abban az esetben, ha Harding megnyeri az olimpiát, ők is gazdagok lesznek. 

Via: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top