Olimpia 2016

Gazdálkodik, traktort vezet és edzősködik – így él most Szécsi Zoltán olimpiai bajnok

A legendás vízilabdakapus, Szécsi Zoltán ma már nemcsak véd, hanem traktorozik is. Az olimpiai bajnok vízilabdás ugyanis beállt gazdálkodni, és a fővárosi életet is lecserélte a vidéki nyugalomra.

Minden sportoló elkezd azon gondolkozni már az aktív éveiben, hogy mit csinál majd, ha már nem versenyez. Sokan az utánpótlás-nevelésben gondolkoznak, mások már a sportkarrierjük alatt megszerzik a diplomájukat, és sokan vállalkozásba kezdenek. Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is sok mindenen törte a fejét, azonban az, hogy gazdálkodni fog, még álmában sem jutott eszébe.

Szécsi Zoli gazdálkodik- olimpikonból földművelő lett

“Kicsit még magamat is megleptem ezzel – meséli Szécsi Zoli. – Az édesapám családjától örököltem 40 hektár szántót, és még 3-4 hektár gyepes részt. Eszembe sem jutott, hogy megtartsam, egyértelmű volt, hogy eladjuk. Aztán történt valami:

egy szép őszi napon kimentünk a feleségemmel a földre, sütött a nap, jöttek az őzek, a fácánok, a nyulak és a vaddisznók. Akkor úgy éreztem, nem tehetem meg velük, hogy eladom. Egészen furcsa pillanat volt!

Gazdálkodik, traktort vezet és edzősködik - Így él most Szécsi Zoli olimpikon

Szécsi Zoli gyakorlatilag tapasztalatok nélkül vágott bele az új feladatba, de hajtotta a lelkesedés. Mivel segítség nélkül nem ment volna, ezért talált maga mellé olyanokat, akik jól ismerik a földet és a gazdálkodást.

“Nem volt könnyű, hiszen a földművelés idegen terep volt számomra. Csak annyit értettem hozzá, amennyi gyerekkoromban a telkünkön rám ragadt. Kiskoromban dugványoztunk, virágokat ültettünk, ezekre emlékeztem. Vagyis a gazdálkodási ismereteket a nulláról kellett kezdeni.”

Gazdálkodik, traktort vezet és edzősködik – így él most Szécsi Zoltán olimpiai bajnok

“Tanultam, és kértem segítséget: van nekem egy Pista bácsim, aki mindenben segít, és Versegen lakik egy gazdálkodó család, akik mentorálnak. Amikor Pista bácsi azt mondta, hogy ide most búzát vetünk, összekaptam magam, és telefonálgatni kezdtem. Egy barátom anyukája növényvédelmi mérnök, az ő cégük segített vetőmagban és műtrágyával. Előtte bérbe volt adva a föld, és nem volt valami jó állapotban, amikor átvettem. A talajjavítást baktériumtrágyával értem el, először kölcsöngépekkel.”

Mostanra már képben vagyok, de eleinte folyamatosan az interneten igyekeztem tájékozódni. Aztán Vandával, a feleségemmel elvégeztünk egy aranykalászos gazda képzést, majd mezőgazdasági technikus lettem. Azt szoktam mondani, hogy már produkálok jó eredményeket, de ezért még nem vagyok rutinos gazdálkodó, csak egy zöldfülű.

“Idén büszke vagyok az árpámra, mert 8,2 tonna termett hektáronként, miközben az országos átlag 4,8 tonna/hektár, és kiemelkedő, prémium minőségű lett a búzám.”

A földművelés egyelőre azonban csak mellékállás, Zoli főállása még mindig a vízilabda. A földje Kömlőn van, ő pedig Kaposváron játékos és edző. Rengeteg időt tölt autóban, heti 20 órát edz, szóval nem unatkozik. Zénó, a kisfia és felesége, Vanda is sokat jár ki a földre, sőt Zénónak ugyanolyan traktorja van, mint az apukájának, csak kicsiben. És persze otthon is az egyik legfőbb játék a műanyag állatok etetése!

Gazdálkodik, traktort vezet és edzősködik – így él most Szécsi Zoltán olimpiai bajnok

“Borzasztó jó dolog ott kint lenni! Eddig a vizeket és a hegyeket szerettem a legjobban, de mióta megvan a föld, azóta a lapos vidékek is elbűvölnek. Van például szalakótafészek a földemen, először azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák, rákerestem az interneten, és akkor láttam, hogy milyen gyönyörű kék madár. De rengeteg madaram van, még réti sasok is vannak mifelénk. Az állatok közelsége igazán lenyűgöző: nyulak, fácánok, őzek. Egyelőre, azt, amit megtermel a föld, azonnal vissza is forgatjuk, de remélem, hogy egyszer eltartja majd a családot. Addig is edzősködöm, amit szintén nagyon szeretek, főleg, amikor látom a fejlődést a játékosokon. Én már nem sokáig játszom aktívan, valahol itt van a vége a pólókarrieremnek, de edzőként biztosan folytatom. És persze gazdaként is.”

Gazdálkodik, traktort vezet és edzősködik - Így él most Szécsi Zoli olimpikon

Szécsi Zoltán hosszú és eredményes sportolói pályafutása :

Vízilabdázni a BVSC-ben kezdett. 1995-ben már a junior válogatottban szerepelt. A következő évben a BVSC-vel megnyerte első magyar bajnokságát, és a KEK-ben a döntőig jutott. Ebben a szezonban ezüstérmes volt a junior Európa-bajnokságon. Az 1996-1997-es bajnokságban már a BVSC első számú kapusa volt. A bajnokságot ismét megnyerték. 1997-ben második volt a junior világbajnokságon és az Universiadén. 1998-ban és 1999-ben ismét magyar bajnok volt. 1999-ben harmadik volt az Universiadén. Ebben az évben tagja volt a Világkupa-győztes válogatottnak. 2000-ben a Bajnokok Ligájában harmadik volt a BVSC-vel. Az olimpián aranyérmet szerzett. 2001-ben bronzérmes volt az Európa-bajnokságon. A vb-n ötödik helyezést ért el. 2002-ben a LEN-kupában az elődöntőig jutott a klubjával. A következő évben harmadik volt a Világligában, második a Világkupán. 2003-ban bronzérmet szerzett az Eb-n. A világbajnokságon és a Világligában aranyérmes volt. 2004 nyarán a Brendon-ZF-Eger csapatához igazolt. Ebben az évben megvédte Világliga- és olimpiai elsőségét is. 2005-től a Ferencváros játékosa lett. A világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Az FTC-vel a LEN-kupa elődöntőjéig jutott. A szezon után az olasz Camogli csapatába igazolt. Az Európa-bajnokságon és a Világkupán második helyezést ért el. 2007-ben a válogatottal második helyezett volt a világbajnokságon. 2007 nyarán újra az Egerhez szerződött. A Világligában ebben az évben második lett. 2008-ban a LEN-kupa döntőjéig jutott a klubjával. Az Európa-bajnokságon bronzérmes, az olimpián sorozatban harmadszor aranyérmes volt. 2009-ben keresztszalag-műtétje miatt kimaradt a vb-csapatból. 2010-ben negyedik lett az Európa-bajnokságon. 2011 januárjában újabb műtéten esett át. Májusban 12 év után ismét magyar bajnok lett. A világbajnokságon negyedik lett. 2012-ben az Európa-bajnokságon bronzérmes, az olimpián ötödik lett. 2013-ban magyar bajnok lett. Ezt követően az Eger nem tartott igényt a játékára, és a Kaposvári Vízilabda Klubhoz igazolt. 2015 májusától a Kaposvár vezetőedzői posztját is betölti.

Gazdálkodik, traktort vezet és edzősködik - Így él most Szécsi Zoli olimpikon

(fotó: Szécsi Zoltán és phylazonit.hu)

Itt olvashatsz még olimpiai bajnokokról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top