Öltözködjünk

Egy kis színtan

A fény színeinek vizsgálatával a fizika foglalkozik: a sugárzás hullámhossza szerint bontja õket. Az infravöröstõl az ultraibolyáig tart a színskála, melyet a legtöbben ismerünk - ha más nem, iskolai tanulmányainkból.

Fehér?

A Nap fényét fehérnek érezzük. Ez a fehér fény az összes színt tartalmazza. A különböző színű fénysugarak egymásra vetítésével új szín keletkezik. Az összes fényszín egymáson fehér fényt eredményez. A festékek összekeverése a fényszínek egymásra vetítésétől eltérő eredményt ad. A sárga, a vörös és a kék színt nem lehet másik két festékszínből előállítani. E három alapszínből – megfelelő arányban, a fehér és a fekete hozzáadásával, – bármelyik szín kikeverhető.

Az összes festékszín együtt sötét, feketés színt ad.

A színek jelentése

Egyes színekhez az emberiség sok ezer éves történelme során bizonyos jelentéstartalom kapcsolódott. A gyász színe a fekete, de egyes népeknél a fehér. A vörös a forradalom, s egyben a szeretet, a szerelem színévé vált. A bíbor a hatalmat jelképezi. A színek jelképes szerepét felfedezhetjük a különböző egyházi ábrázolásokon is. Például a keresztény vallásban a kék és az arany az ég színei, a vörösek pedig a földi világot képviselik.

A színek hatása

A szín: élet. Színek nélkül halott lenne a világ. (…) “A színek a fény gyermekei, a fény pedig a színek anyja” – írja Johannes Itten nagyszerű könyvében A színek művészetében. Talán nem is gondolnánk, hogy a színek milyen meghatározó hatással vannak ránk. Környezetünk, otthonunk és munkahelyünk berendezésének színei folyamatosan hatást gyakorolnak ránk. Öltözékünk árnyalataival befolyásolhatjuk sajátmagunk és a körülöttünk lévôk hangulatát is. A reklámok gyakran intenzív, figyelemfelkeltô, máskor tudatosan finom, visszafogott színei szintén hatnak ránk – akár akarjuk, akár nem!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top