Öltözködjünk

Színösszeállítások készítése

A világ nagy divatházainak vezetõ tervezõi évrõl évre meghatározzák a tavaszi-nyári, valamint az õszi-téli szezon színtrendjét, azaz azokat a színcsoportokat, amelyek az adott idõszakra tervezett kollekciókban fõszerepet kapnak. Ebben természetesen segítségükre vannak a szakma eszközei.

Idei bemutatók

Az úgynevezett divatfővárosokban – Párizsban, Milánóban, Londonban és New Yorkban – a híres divatkreátorok bemutatóin láthatja először a szakma és a közönség az új színtrend modelljeit. A konfekció gyártó cégek, illetve a világ bármely pontján tevékenykedő kisebb divatműhelyek és divattervezők is jó előre tájékozódnak az aktuális trendekről, s dobják piacra modelljeiket. De vajon hogyan alakítják ki összeállításaikat?

?>

Pantone színkártya

Színekről beszélni és írni legalább annyira nehéz, mint illatokról vagy ízekről. Ezért a divatipar – hasonlóan más területekhez, ahol ugyancsak meghatározó szerepe van a színeknek (például textilipar, bőripar, divatkiegészítő gyártás, építészet és belsőépítészet) – a színek pontos meghatározására egy nemzetközi szabvány szerinti segédeszközt alkalmaz. Ez az úgy nevezett Pantone színkártya. A könyv alakú, illetve legyezőszerűen nyitható lapocskákból álló színskála 1701 árnyalatot tartalmaz – számokkal megjelölve. Ennek köszönhetően a Pantone színkártyát alkalmazók számára a számok ismeretében egyértelmű, hogy éppen mely színekről van szó. A Pantone színkártya pamutra festve, valamint papírra nyomva is létezik.

Hogyan használható a színkártya?

Minden szín egy hatjegyű kódszámmal azonosítható, illetve határozható meg. A kódszám első két számjegye a szín telítettségi fokát adja meg. A textilszínrendszer 10 telítettségi fokot különböztet meg, és ezeket 10 és 19 közötti számokkal jelöli. A fehértől a feketéig minden világossági értéket meg lehet határozni. A kódszám második két számjegye a színtónust jelöli. A tónusokat a rendszer 64 szektorba sorolja. A harmadik számpár az árnyalat fokát mutatja meg; 64 fokozatot tartalmaz. A színtrendek megalkotásakor a szakemberek általában a Pantone azonosító kódszámait is alkalmazzák, ennek köszönhetően a divatcégek pontosan tudják, hogy egy adott színnek éppen melyik tónusáról van szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top