Öltözködjünk

Nyári nadrágok

A nadrágviselés az 1920-as években a fiús divat térhódításával terjedt el széles körben a nõk között. Ekkortájt lett divat a strandolás, és a hölgyek közül is egyre többen kezdtek különféle sportokat ûzni, melyekhez a legalkalmasabb viselet a rövidnadrág volt.

Kezdetben szoknya alatt…

A short jelentése angolul: rövid. Így nevezték el azt a rövidnadrágot, amelyet a nők a 1920-as, 1930-as években nyaralóhelyeken kezdtek hordani. Egyre többen ültek biciklire, s már nem hosszú szoknyában hajtották a pedálokat, hanem kényelmes, bővebb szárú shortot húztak. Azonban még a legforróbb nyárban is szép, hosszú, elöl végig gombos szoknyát vettek shortjuk fölé, hogy a combjukat takarják, amíg a sétányról a partra érnek! Furcsa lett volna elképzelniük, hogy néhány évtized múlva unokáik attól sem riadnak vissza, hogy városi öltözékként viseljék e ruhadarabot.

Short, bermuda

Nyaraláskor, strandra menet, és kiránduláskor ideális viselet a short és a bermuda. A miniatűr, alakra simuló forrónadrágok és a lezser, a combot többé-kevésbé takaró rövidnadrágok közül stílusunk, illetve alkatunk szerint választhatunk. A bővebb szárú, szafari stílusú bermudák már klasszikusnak számítanak a nők ruhatárában is. Ezek természetes alapanyagból – pl. lenvászonból – készülnek, drapp, khaki, beige és barnás tónusokban, és rendszerint több nagy méretű zseb található rajtuk. A hetvenes évek divatját idéző forrónadrágok rendszerint rugalmas lycra szállal szőtt anyagból készülnek.

Halásznadrág

Reneszánszát éli a halásznadrág. E ruhadarab az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején is hódított. Most az éppen térd alatt végződő és a lábszárközépig érő változatok egyaránt kedveltek. Vannak hajtókás, valamint oldalt felsliccelt szárú modellek is. Szintén gyakori a köldököt szabadon hagyó csípőnadrág fazon. Mielőtt választunk, érdemes meggondolni, milyen lábbelivel viseljük majd a halásznadrágot. Akinek erősebb a vádlija vagy nem kifejezetten karcsú a bokája, mindenképpen magasabb talpú, illetve sarkú cipőt, szandált vegyen fel hozzá. Halásznadrágot nyugodtan viselhetünk munkahelyünkön is, hogyha megfelelő – nem kihívó – felsőrészekkel társítjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top